Imobiliare Valea Prahovei
Sanatate

În aşteptarea acreditărilor pentru analize

Un miliard de lei! Atât pierde anual Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova din cauza lipsei de personal care să asigure întregul eşantion de teste pentru un anumit produs.

Situaţia este cu atât mai critică la Direcţie cu cât în laboratorul instituţiei doar 33 de tipuri de analize pot fi efectuate de specialiştii şi asta cu toate modernizările făcute la cele mai înalte standarde înca din 2009, prin fonduri SAPARD.
Birocraţia, schimbarea managerilor, dar şi lipsa de personal şi finanţarea insuficientă au făcut ca pentru multe alte determinari să nu se facă demersurile necesare acreditării. ”Până la această oră avem numai 33 de metode autorizate şi acreditate de către RENAR. Este şi motivul pentru care luna trecută am solicitat celor trei laboratoare naţionale de referinţă din Bucureşti ca specilişti de acolo să facă o evaluare a laboratorului, a aparaturii şi spaţiilor existente în vederea acreditării”, a declarat directorul DSVSA Prahova, doctorul Mihai Terecoasă.
Pentru modernizarea laboratorului s-au alocat peste 2 milioane de euro. La trei ani distanţă, acesta a rămas cu aceleaşi 33 de metode de testare acreditate. ”Laboratorul nostru deţine încă din 2009 toate dotările necesare pentru extinderea metodelor de testare. La ora actuală putem face doar 33, deşi am putea face şi alte 26 de determinări”, a declarat doctorul Mihai Terecoasă.

Criză de personal
Pe de altă parte, procesul de acreditare nu este uşor şi din altă cauză. Laboratorul are, la ora actuală, doar 28 de angajati şi ar mai fi nevoie de alţi 10. Compartimentul de reziduuri si metale grele nu are, spre exemplu, nici măcar un angajat. Astfel, teste ca depistarea blutangului, a gripei aviare sau a pestei porcine trebuie realizate în Capitală. ”Se pune foarte mare accent pe determinarea reziduriilor din alimente şi sigur că ne-ar ajuta foarte mult să avem şi această acreditare”, a declarat şeful Serviciului Laborator DSVSA Prahova, Luminiţa Moraru.
Direcţia a încept demersurile pentru obţinerea celor 26 de acreditări necesare pentru a acoperi întreaga matrice de analize. Conducerea instituţiei speră ca acestea să poată fi obţinute până la jumătaea anului vitor. Mariana BADEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co