Actualitate

Tranziţie mai uşoară spre piaţa muncii

Elevii din municipiul Bucureşti şi din judeţul Prahova se vor putea integra mult mai uşor pe piaţa muncii din spaţiul european, datorită unui proiect lansat la Buşteni de Inspectoralul Şcolar Judeţean Prahova, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Strategia de pregătire are ca scop creşterea nivelului competenţelor dobândite de viitorii absolvenţi  ai învăţământului profesional şi tehnic. Practic, se reduce perioada de tranziţie de la şcoală la muncă şi, totodată, se diminuează şi eforturile angajatorilor de integrare profesională a elevilor absolvenţi. „Acest proiect reprezintă o dovadă cât se poate de concretă a manierei în care Inspectoratul Şcolar Prahova poate accesa fonduri europene pentru dezvoltarea proiectelor. Vă şi dau câteva exemple: pe 30 septembrie am lansat un alt proiect la Ploieşti, între timp, colegii mei au contribuit la lansarea altora împreună cu judeţul Ilfov, cu municipiul Bucureşti, iar în următoarea săptămână avem o nouă lansare de proiect, iar pe 6 decembrie la Ploieşti începe Festivalul Şanselor Tale”, a precizat inspectorul şcolar general, Gheorghe Borovină, ISJ Prahova.

Inserție în cinci domenii
Proiectul „Competenţe pentru o piaţă a muncii competitivă în contextul european” este cofinanţat din Fondul Social European, iar cursurile de pregătire vor participa 2.675 de elevi, 200 de tutori reprezentanţi ai agenţilor economici şi 100 de cadre didactice. Facilitarea procesului de inserţie pe piaţa muncii se va aplica în cinci domenii, respectiv comerţ, turism şi alimentaţie, economic, industrie alimentară şi agricultură. „Partea esenţială a proiectului este realizarea stagiului de pregătire, deci ei vor face practică la potenţialele locuri de muncă.
Elevii ştiu de acum la ce agenţi economici vor face practică. Ei au fost foarte încântaţi, deoarece pe lângă îmbunătăţirea competenţelor se va realiza şi un suport informatic pe platformă pe care vor putea comunica între ei”, a precizat managerul proiectului, Viorica Iancu.
Datorită acestei inițiative, se vor identifica şi cerinţele angajatorilor economici, pe baza cărora se va dezvolta un sistem de stagii de pregătire practică, specific locurilor de muncă disponibile şi se vor  implementa metode interactive de învăţare. În plus, se vor consolida şi parteneriatele între unităţile şcolare din Prahova şi Bucureşti, cu unităţile economice şi potenţialii angajatori. Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co