Cultura

Toma Socolescu, sărbătorit la Ploieşti

S-au împlinit 128 de ani de la naşterea marelui arhitect ploieştean Toma Socolescu.

Cu această ocazie, câţiva ploieşteni care au dorit să-i aducă un omagiu,
s-au strâns miercurea trecută, la statuia arhitectului, din faţa Halelor Centrale. Manifestarea organizată de Primăria Ploiești nu a adunat prea mulţi oameni la bustul personalităţii artistice.
Totuşi, cei care au fost prezenţi şi-au amintit cu drag că locuiesc într-un oraş modelat de imaginaţia arhitectului Toma Socolescu.
“Peste tot în Ploieşti se simte prezenţa lui Toma T. Socolescu prin operele de arhitectură lăsate în urmă. Halele Centrale, Palatul Culturii – parțial este opera arhitectului- şi Catedrala Sfântul Ioan sunt creaţii de bază în spaţiul cultural prahovean.
Astăzi se împlinesc 128 de la naşterea marelui Toma T. Socolescu, prilej ca noi să ne amintim de cel care a dat contur oraşului nostru”, a declarat directorul exectutiv al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național (DJCCPCN) Prahova, Constantin Stere.

Fondator de muzee
Moştenirea culturală lăsată ploieştenilor de Toma Socolescu este impresionantă.
Arhitectul, nu doar că a proiectat clădirile simbol ale oraşului, dar a pus și bazele Muzeului de Artă „Ion Ionescu Quintus” şi ale Bibliotecii Populare „Nicolae Iorga”.  În 2010, Toma Socolescu a primit titlul de cetăţean de onoare post-mortem.
Comemorarea de săptămâna trecută s-a încheiat cu depuneri de buchete de  flori la bustul arhitectului. Mariana BADEA

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co