Actualitate

Telefoane găsite în pâine şi conserve

Cu puţin înainte de închiderea ediţiei noastre, Conducerea Penitenciarului Ploieşti a pus la dispoziţia opiniei publice informaţii despre un control desfăşurat în instituţie, în timpul căruia au fost găsite asupra deţinuţilor zeci de telefoane mobile, tot atâtea încărcătoare, cartele telefonice dar şi arme albe.

Aceasta este „recolta” poliţiştilor din celulele deţinuţilor şi din zonele în care aceştia au acces. O bună parte a acestor obiecte au fost introduse de cei care vin la vizite, iar metodele folosite sunt demne de filmele de acţiune americane.
„Posibilităţile de introducere în penitenciar a obiectelor interzise sunt, practic, nelimitate. Am găsit aparate de tatuaj sau telefoane mobile şi cartele în genţi cu fund dublu, în salam, în sticle de suc şi chiar în cutii de plastic de suc”, a declarat directorul adjunct al Penitenciarului Ploieşti, comisarul Celestin Brânză.
Rudele şi prietenii deţinuţilor sunt cei care ajută persoanele private de libertate să aibă pe mână obiecte interzise. „Multe dintre obiectele acestea sunt aruncate de aparţinători, inclusiv de pe marginea drumului. Apoi sunt preluate, în general de deţinuţii care sunt folosiţi la activiţăţi din interiorul locului de deţinere, şi sunt introduse în secţia de deţinere în momentele vulnerabile când se fac reparaţii sau când se distribuie masa, etc.”, a explicat comisarul Celestin Brânză.
“Am găsit obiecte interzise inclusiv în pâine şi conserve. Din când în când chiar mai deschidem câte una să vedem dacă se află vreun obiect interzis, acolo”, a declarat Silviu Ionescu, unul dintre angajaţii Penitenciarului Ploieşti.

Se schimbă strategia
În aceste condiţii, în perioada următoare, măsurile de securitate se vor dubla. „În momentul de faţă, Administraţia Naţională a Penitenciarelor implementează un program pilot prin care se vor achiziţiona unităţi canine pentru descoperirea obiectelor interzise, în special a drogurilor. Deja câinii au fost aduşi la Timişoara, Poarta Albă şi Aiud, urmând ca şi la noi să fie aduse unităţi canine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Ploieşti, Cristina Comnea. La ora actuală, instituţia de detenţie beneficiază de poartă de control bagaje cu raze x şi de detectoare de metale. M. B.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co