Actualitate

Suntem praf în medicina de familie

Sinaia a găzduit, săptămâna trecută, Conferinţa regională de Medicina Familiei, organizată de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNFM) şi Forumul Internaţional EURIPA. Din păcate, concluziile oaspeţilor străini nu ne fac cinste.

Manifestarea a avut ca temă comună calitatea asistenţei medicale primare în mediul rural şi zonele izolate. Conferinţa s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi în domeniul medicinii de familie internaţionale, ca profesor Richard Roberts, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Medicilior de Familie, şi John Winn-Jones, preşedintele EURIPA.
Pe parcursul celor trei zile, medicii au discutat despre importanţa medicinii de familie ca specialitate şi despre problemele cu care sistemul sanitar românesc se confruntă. În cadrul conferinţei de presă susţinute, la întrebările ziariştilor au răspuns pe rând Simona Schnelbach, preşedinta filialei Prahova a SNMF, Rodica Tănăsescu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie şi reprezentanţii forurilor internaţionale. Profesorul Richard Roberts a subliniat faptul că România nu cheltuieşte suficienţi bani pentru sănătate. „Cred că am aflat foarte multe despre sistemul medical românesc într-o perioadă scurtă, de la medici şi de la ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. România are foarte mulţi medici dedicaţi, dar care sunt frustraţi că nu pot face pentru pacienţii lor ceea ce vor. România cheltuieşte într-un an pentru serviciile medicale doar 3,6 % din PIB, iar ca să fie în rând cu restul Europei, ar trebui să cheltuie cel puţin dublu. În SUA, se cheltuiesc anual 9.000 de dolari pentru fiecare persoană, în sănătate, iar în România se cheltuiesc doar 220 de dolari anual. Fondurile ar trebui să fie gestionate către medicina de familie, deoarece medicul de familie este cel care cunoaşte pacientul cel mai bine şi ştie de ce are nevoie acesta”, a declarat preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Medicilor de Familie, Richard Roberts.
Rodica Tănăsescu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie, consideră medicina de familie una dintre cele mai importante specialităţi ale medicinii. „Am avut bucuria să avem alături de noi oameni importanţi din domeniul medicinii de familie. Problemele medicinii de familie sunt cam aceleaşi în toate ţările lumii. Medicina de familie are şansa de a rezolva cu bani puţini majoritatea nevoilor de sănătate ale pacienţilor. Vom face ceea ce este cazul pentru a nu fi minimalizaţi. Medicina de familie trebuie respectată şi mai ales pacienţii trebuie respectaţi”, a declarat Rodica Tănăsescu.

Să rămână medicii acasă!
România se confruntă cu o criză a sistemului sanitar, cauzată şi de exodul medicilor spre alte ţări din Europa. John Winn-Jones, medic primar de familie, preşedintele Forumului Internaţional EURIPA:”Am fost medic de familie 31 de ani şi pot spune că ştiu cu este să practici această meserie. Am discutat în România cu  medici de familie şi am constata că aceştia se zbat să asigure îngrijirile medicale. Am fost şocat să observ cât de demoralizaţi sunt medicii de familie de aici. România are responsabilitatea de a-şi păstra medicii în ţară şi aş vrea ca studenţii să petreacă mai mult timp în pregătirea în mediul rural”.
Tot la Sinaia, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a declarat că medicii de familie nu vor semna contractul cadru cu Casa Naţională de asigurări de Sănătate în forma actuală. “Este o idee la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe care dânşii ne-au împărtăşit-o, cum că ei sunt finanţatorii şi noi nu suntem de acord. Cu regret anunţ toţi factorii decidenţi că nu sunt finanţatori, ci sunt administratorii banilor oamenilor. Banii sunt ai oamenilor, nu ai lor, iar ei administrează aceste fonduri, mai bine sau mai rău. Prin urmare, când administrezi fonduri îţi asumi şi o răspundere şi e bine să discuţi cu partenerul de contract. Noi nu suntem servitorii lor, suntem nişte oameni care lucrăm în fiecare zi cu acea populaţie care plăteşte aceşti bani”, a afirmat Doina Mihăilă.
La aceste manifestări au participat sute de medici de familie din ţară. Claudia BARLA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co