Sunt adult şi învăţ engleză
“Firmă angajează asistent manager. Cunoaşterea limbii engleze obligatorie!” Aşa sună unul dintre sutele de anunţuri de angajare! Ce faci, însă, când engleza nu a fost prioritară în şcoala generală şi cu greu îţi găseşti cuvintele pentru a conversa în această limbă?
Iei calea şcolilor de limbi străine care fac cursuri pentru adulţi, indiferent de nivelul de pregătire al acestora. Este şi cazul lui Ion Neagu, care are 39 de ani şi lucrează la o firmă care distribuie cărţi de limbă străină. În fiecare zi, Ion este obligat să discute cu reprezentanţii editurilor din Marea Britanie şi Germania, partenere ale firmei sale. Pentru a vorbi, însă, fluent engleza a avut nevoie de cursuri de specialitate. “Sunt multe lucruri de pus la punct, în special pe partea de gramatică, pe partea de conversație… Merg de un an și ceva la cursuri și încerc să mă pun la punct. Nu se putea fără, pentru că știam engleza pe care o auzi la televizor și nu este suficient”, a spus Ion Neagu.
Mulți interesați
De când cu recesiunea, şcolile de limbi străine nu mai fac faţă numărului mare de cursanţi adulţi. Fie că sunt trimişi chiar de firmele la care lucrează, fie că îşi plătesc singuri cursurile, aceştia sunt conştienţi că doar aşa îşi pot păstra locul de muncă şi pot promova. Şcoala de limbi străine Lexis din Ploieşti are deja 80 de cursanţi adulţi la engleză. “Jumătate din ei au venit la sfârșitul anului trecut, pentru că le sunt amenințate locurile de muncă și a devenit imperios necesar să știe o limbă străină. Cei mai mulți înțeleg ce li se vorbește, înțeleg la televizor, dar le este foarte greu ccu exprimatul. Nu a intervenit acel automatism, astfel încât să nu mai stăm să ne gândim cum formulăm o întrebare, când punem verbul și unde auxiliarul”, a spus Mirela Burducea, reprezentant Lexis Ploieşti.
Obligație de serviciu
“Pentru serviciul lor, au nevoie pentru că lumea s-a deschis, sunt din ce în ce mai multe companii străine care vin în România și în Ploiești și asta generează necesitatea cunoașterii limbii engleze. Există mai multe niveluri, iar adulții sunt minunați, pentru că-și rup din timpul lor și așa încărcat, pentru a învăța la vârstă înaintată engleza”, a declarat directorul Lexis Ploieşti, prof. Diana Lichiardopol.
Mulţi dintre cursanţi spun că viaţa de zi cu zi te obligă să ştii o limbă străină. Fie că eşti turist, fie că intri în discuţii cu parteneri străini sau prieteni, cunoaşterea limbii engleze, mai ales, este necesară. “Consider că sunt necesare cursurile de limba engleză și de limbi străine în general, pentru că sunt o mulțime de situații în care intri în contact cu multe persoane străine, ai de negociat contracte sau orice alte circumstanțe care presupun cunoașterea unei limbi străine”, a spus unul dintre cursanți.
Formatorii profesionali au obţinut chiar şi proiecte pe fonduri europene pentru învăţarea limbii engleze de către şomeri sau persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. “Le recomandăm șomerilor și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să participe la cursuri de limbi străine. În prezent, cei mai mulți dintre angajatori solicită ca angajații să cunoască o limbă de circulație europeană, în special limba engleză. Este cu atât mai bine dacă sunt cunoscute mai multe limbi”, a spus consilierul pe resurse umane din cadrul Fax Media Consulting, Alina Necula.
În afară de timpul pe care trebuie să vi-l rezervaţi – de două ori pe săptămână câte două ore- trebuie să aveţi şi banii necesari cursurilor. 120 de ore de limbă engleză costă aproximativ 600 de euro, dar cursul vă poate asigura o imagine bună în faţa partenerilor de afaceri. R. E.