Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Spitalele prahovene, la startul descentralizării

Preluarea celor 19 unități sanitare cu paturi din județul Prahova în administrarea autorităților locale și județene urmează să fie făcută până la cel târziu 10 iulie și ultimele detalii au fost puse la punct,în cadrul videoconferinței conduse de  ministrul Sănătății, Cseke Attila.

Trei dintre spitalele prahovene, care au acoperire regională, respectiv Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploiești, Spitalul Județean de Urgență și cel de Pediatrie din Ploiești vor fi preluate de către Consiliul Județean (CJ) Prahova.
“Suntem în grafic, joi este ziua de încheiere a unor protocoale între Direcția de Sănătate Publică și primăriile unde se află aceste spitale”, a declarat  prefectul județului Prahova, Adrian Dobre. “Nu avem o problemă în a asigura funcționarea spitalelor în viitor, pentru că protocolul tripartit reglementează: Casa de Sănătate plătește tot actul medical, investițiile în echipamente medicale speciale le suportă Ministerul Sănătății, din fondul pe care îl colectează, iar asupra cheltuielilor mari, și aici vorbim de reparații capitale, sau investiții noi, respectiv dezvoltări de clădiri, avem cote părți, care vor fi reglementate în fiecare an. Reglementarea se face prin Legea bugetului de stat: cât dă fondul special de sănătate, cel colectat din accize, și cât dau administrațiile. S-a spus că administrațiile nu pot da mai puțin de 5% și noi am convenit că nu vom da mai mult de 30% pentru reparații capitale și investiții noi”, a declarat președintele CJ Prahova, Mircea Cosma.

Două și la Primărie…
Primăria Ploiești va prelua și ea, în administrare, două dintre unitățile spitalicești, începând cu 1 iulie. Este vorba despre Spitalul de Boli Infecțioase “Movila” și Spitalul Municipal cunoscut de localnici sub numele de Schuller. Autoritățile locale au luat în calcul aceste preluări și au fost prevăzuți, în bugetul local, 5,5 milioane de lei, pentru efectuarea unor lucrări de reparații și întreținere la aceste unități, în anul în curs. “Municipiul Ploiești deja investește în aceste două unități spitalicești, urmare a celor două acte normative, care prevăd preluarea aproape integrală a cheltuielilor pentru aceste spitale. Probabil că pe 6 iulie va avea loc o ședință extraordinară a Consiliului Local, în care se vor face rectificările de rigoare, în vederea finanțării acestor spitale. În acest moment, bugetul municipiului Ploiești este în măsură să susțină cheltuielile”, a spus secretarul Primăriei Ploiești, Magdalena Mazâlu.

Situație deosebită la Câmpina
Administrația câmpineană va prelua Spitalul Municipal din localitate şi Spitalul de Neuropsihiatrie Voila. Un lucru bun, în opinia autorităților locale, este acela că în consiliile de administraţie ale unităților respective, Consiliul Local şi Primăria Câmpina vor avea trei reprezentanți, din cei cinci membri. “Consiliul Local și Primăria, executivul, se ocupă de conducerea acestor spitale. Mai mult, având din cinci membri ai consiliilor de asdministrație, doi membri numiți de către Consiliul Local și unul de către primar, Consiliul Local și Primăria își poate impune punctual de vedere în legătură cu bugetul spitalului, în legătură cu organigrama și chiar cu concursul pentru funcția de manager”, a declarat primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu.
Dacă în legătură cu unitatea din centru oraşului nu prea sunt multe de comentat, altfel stau lucrurile cu Spitalul de Neuropsihiatrie Voila, locul unde sunt internaţi şi trataţi bolnavi din mai multe judeţe, pentru care, la un moment dat vor trebui să plătească doar câmpinenii. “Îmi scapă motivul pentru care acest spital a fost inclus și el pe lista spitalelor care trec către primării, dar dacă e lege, nu este nicio problemă, trebuie să o respectăm. Acest spital va trece și el în administrarea Consiliului Local Câmpina. Ca urmare, vom privi cu mare atenție toată activitatea spitalului, ne vom ocupa de achiziții publice, de managementul spitalului, prin Consiliul de Administrație al instituției, astfel încât să nu avem niciun fel de problemă pe viitor”, a spus Horia Tiseanu.

Scade și numărul de paturi
Cât despre restul spitalelor din județ, acestea urmează să fie supuse aceluiași proces de descentralizare și vor fi preluate de către administrațiile publice locale pe raza cărora se află.
În ceea ce privește capacitatea instituțiilor sanitare, noile reglementări manageriale care vor intra în vigoare la 1 iulie impun desființarea a aproximativ 500 de paturi. Majoritatea, de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
“Din 4.533 de paturi care au fost înainte de restructurare, au rămas 4.020”, a explicat directorul Direcției de Sănătate Publică Prahova, Cristian Vintilescu.
Pe de altă parte, e bine că, în urma transferului, autoritățile locale nu vor suporta din bugetele proprii datoriile pe care unitățile spitalicești le-au acumulat până la ora actuală, până la 1 iulie fiind treaba Ministerul Sănătății să le achite, din fondurile sale.
“Datoriile spitalelor sunt diferite de la o unitate sanitară la alta. Avem promisiunea din partea Ministerului Sănătății că va fi efectuată o rectificare bugetară, vor fi alocate nişte sume suplimentare, care vor fi transmise Casei de Asigurări, și se vor face aceste plăți. Ideea este ca aceste unități sanitare să fie transferate fără datorii autorităților locale”, a mai spus Cristian Vintilescu.
Conform datelor statistice, datoriile acumulate de unitățile sanitare prahovene însumează 170 de miliarde de lei vechi. Doar Spitalul Municipal Câmpina are singur datorii de peste 100 de miliarde de lei vechi, mai mult chiar decât Spitalul Județean de Urgență Ploiești și Spitalul din Vălenii de Munte la un loc. Raluca EPARU, Relu NISTOR

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co