Imobiliare Valea Prahovei
Sanatate

Sincopă în eliberarea reţetelor

Pentru aproximativ o săptămână, sute sau poate chiar mii de pacienți din tot județul nu au putut să își cumpere medicamentele de care aveau nevoie, din cauza faptului că introducerea noului TVA a făcut ca softul Imprimeriei Nationale să aibă nevoie de o up-datare.

Medicii de familie au rămas fără tipizate pentru rețete compensate și trimiteri și nu au putut să le elibereze pacienților veniți în număr mare la cabinete, până în primele zile ale săptămânii trecute. “Faptul că lipsesc, cred că este o vină de la Imprimeria Națională, cea care tipărește aceste formulare și care nu-și ia niște măsuri de prevedere un număr pentru stoc de astfel de formulare”, a declarat președintele Colegiulului Medicilor Prahova, Simona Schnelbach.
Evident, oamenii purtați pe drumuri au fost foarte supărați. “Am hipertensiune arterială și probleme cu circulația cerebrală, soțul este cu diabet și cu proteză, este cu handicap și facem această navetă pe banii noștri, pe benzina noastră, pe nervii noștri, pe timpul nostru, pentru a putea să supraviețuim”, a spus o femeie care, în sfărșit, putea intra în posesia unei rețete.

Vina nu e în Prahova
Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Prahova susțin că nu din vina lor s-a întâmplat disfuncționalitatea. “Suntem doar cei care distribuim aceste tipizate, totul se realizează de la nivelul Imprimeriei Naționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al CAS Prahova, Cătălin Tudorache. “E aproape zece lei un top de formulare de 50 de rețete, ceea ce mi se pare foarte scump. Avem chiar situații paradoxale în care un medicament, scris de exemplu pe un formular din acela verde, pentru medicamente psihotrope, ajunge el în sine să fie de câteva ori mai ieftin decât rețeta propriu-zisă”, a explicat Simona Schnelbach. “Pentru rețete și pentru bilete de trimitere și bilete de trimitere pentru analize. Am mai avut câte una din fiecare, din stocul vechi, și acum am venit să le ridic pe cele noi cu TVA-ul mărit”, a spus as. Elisabeta Marinică, din cadrul unui cabinet medical din Ploiești. “De fiecare dată, în a doua zi din lună, vin medicii la raportare și cumpără și rețete, dar, din cauza TVA-ului care trebuia calculate, am venit eu astăzi. Mai aveam două-trei topuri, dar ne trebuie foarte multe”, a declarat Mariana Paloșan, asistent medical din Câmpina.
Medicii trebuie să reprogrameze pacienții care nu au putut până acum să își ia retetele, dar și pe cei care au nevoie de trimiteri la controale de specialitate. R. E.

Targul National Imobiliar (TNI)
Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co