Imobiliare Valea Prahovei
Politica

Semnal pentru curăţenia oraşului

Elena Albu, consilier local în Câmpina din partea Partidului Democrat Liberal, a atras atenţia, la şedinţa din luna iunie, asupra modului în care se desfăşoară activităţile legate de salubrizarea oraşului şi cheltuielile pe care le presupune aceasta.

„Începând cu 1 iulie 2010, prin OUG 196/2005, aprobată prin Legea 105/2006, se stipulează ca obiectiv anual pentru unităţile administrativ teritoriale, diminuarea cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale şi asimilabile, colectate şi încredinţate spre eliminare finală. În cazul în care acest obiectiv nu se realizează, acestea plătesc o contribuţie la Fondul de Mediu de 100 lei/tonă, pentru diferenţa dintre obiectivul anual de diminuare şi obiectivul efectiv realizat. Diminuarea cantităţilor de deşeuri municipale colectate se poate realiza prin colectare selectivă, prin derularea unor programe vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului etc. Pentru semestrul II al anului  2010, Primăria Câmpina are de plătit o contribuţie de 90.000 de lei pentru nerealizarea obiectivului de reducere, ceea ce înseamnă că operatorul de salubritate a colectat cu 900 t (150 t lunar) mai mult decât obiectivul stabilit. La un simplu calcul matematic reiese că, în Câmpina, de pe domeniul proprietate publică, se colectează lunar 1.000 de tone de deşeuri.
Nu ştiu dacă e mult sau puţin, dar sunt revoltată că oamenii din Primărie care răspund de aceasta activitate nu au urmărit realizarea obiectivului impus prin lege – am vagi bănuieli că unii nici nu au ştiut de acest lucru. Banii se irosesc tocmai în aceste vremuri când bugetul nu este foarte bogat. Cu 90.000 de lei s-ar fi putut realiza multe lucruri în acest domeniu, ca, de exemplu, dotarea oraşului cu recipiente pentru colectarea selectivă, desfăşurarea unor campanii de informare a populaţiei despre protejarea resurselor şi a mediului, realizarea de spaţii verzi. Mă deranjează foarte tare că, în ciuda eforturilor care se fac (cursuri de pregătire, obţinerea autorizării ISO), funcţionarii nu reuşesc să-şi schimbe mentalitatea de slujbaş la stat, nu îşi asumă responsabilităţi şi cred că nu au nici sentimentul culpabilităţii atunci când greşesc… Iar greşelile lor se traduc în irosirea banilor publici. Nu sunt adepta sancţiunilor, dar probabil că se impune a fi dat un exemplu, cum ar fi, în acest caz, imputarea sumei respective celor vinovaţi. Într-o firmă privată, sigur aşa s-ar întâmpla şi, în plus, persoana respectivă ar fi concediată”, a spus consilierul Elena Albu.
Cu siguranţă că o astfel de declaraţie tranşantă va atrage o reacţie din partea celor care răspund de curăţenia municipiului Câmpina. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co