Actualitate

Selecţie cu coşuri improvizate, la Tribunal

Din septembrie, toate instituţiile au fost obligate prin lege să sorteze gunoiul. Din lipsa banilor, în justiția prahoveană legea se aplică grație inventivității personalului care activează în sistem.

Atât în birourile Tribunalului Prahova, cât și pe holuri, au apărut mai multe coșuri inscripționate pe categorii de deșeuri – sticlă, plastic și hartie și încă unul pentru gunoiul menajer. Cum legea a apărut în a doua partea a anului și cu aplicabilitate urgentă, nimeni nu a prevăzut în buget bani pentru coșurile respective. Tribunalul Prahova, de exemplu, a avut la acest capitol buget zero. “Pentru punerea în aplicare și achiziționarea coșurilor, atât pentru Tribunal cât și pentru judecătoriile din raza teritorială, am avea nevoie de o sumă de aproximativ 230 de milioane de lei vechi”, a declarat vicepreședintele Tribunalului Prahova, judecător Alina Anton. Și cum românul este inventiv, coșurile au fost improvizate. “Câteva coșuri vechi, pe care le foloseam pentru colectarea deșeurilor menajere, le-am inscripționat pentru colectarea deșeurilor din plastic, metal și sticlă, iar pentru colectarea hârtiei am folosit cutiile în care se depozitează hârtia necesară imprimării lucrărilor. Pentru holuri am confecționat, cu ajutorul mecanicilor angajați la Tribunal, coșuri din scândură”, a explicat vicepreședintele Alina Anton.

Necesar foarte mare
Tribunalul ar avea nevoie de 300 de coșuri pentru birouri, 45 pentru holuri, 3 pubelele mari și 12 mijlocii. Dar cum bani nu sunt nici pentru cheltuielile curente, nu se știe când vor apărea containerele acestea speciale. În ceea ce-i privește pe angajați, aceștia spun că s-au obișnuit să sorteze gunoiul și că măsura este bună.
“Nu este greu… Măcar să avem ce arunca, pentru că nu prea mai este nimic de aruncat, totul e folosit”, a spus judecătorul Iulian Dinu. “Este un lucru necesar, chiar este nevoie să valorificăm în special hârtia, având în vedere că pădurile sunt din ce în ce mai puține. Este un lucru foarte bun pentru că în felul acesta nu e nici dezordine, nici mizerie…”, a declarat grefierul Simona Soare.
Tribunalul Prahova are în vedere încheierea unui contract cu operatorul de salubritate, acesta urmând să ridice gunoiul sortat. Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co