Se vizitează Castelul Cantacuzino
Castelul Cantacuzino, din stațiunea Bușteni, a intrat în circuitul turistic și poate fi acum vizitat, pentru prima dată în cei aproape 100 de ani de existență.
Castelul Cantacuzino a fost construit în anul 1911 la comanda prințului Grigore Cantacuzino, zis “Nababul” datorită averii sale impresionante pentru acele vremuri. Ulterior, acesta a fost preluat de comuniști și transformat în sanatoriu pentru angajații Ministerului de Interne. Urmașii lui Cantacuzino au recăștigat, însă, castelul după Revoluție și l-au vândut pentru o sumă impresionantă unui investitor străin, care a reușit să-l introducă în circuitul turistic exact așa cum era în urmă cu aproape un secol. „Castelul este, în primul rând, patrimoniu național. El face o sută de ani de când s-a terminat construcția lui, anul viitor, și sunt multe lucruri de valoare în castel: picturile, candelabrele din bronz, vitralii originale, parchetul original”, a declarat administratorul Castelului Cantacuzino, Dumitru Draghici.
Cei interesați trebuie să știe, însă, că acum pot vizita această bijuterie arhitectonică, situată foarte aproape de centrul stațiunii Bușteni. Castelul Cantacuzino impresioneaza prin arcadele și coloanele ornamentale și nici grota din fața clădirii nu este, însă, mai prejos. „Absolut tot ce-am văzut este superb, zona este foarte frumoasă…, toți cei care ajung în zonă să facă efortul de a veni să-l vadă, pentru că este foarte frumos”, a declarat un turist.
Piese unicat
În interiorul castelului există o colecție heraldică unică în România, alcătuită din stemele tuturor familiilor care se înrudeau cu familia Cantacuzino. Picturile ce reprezintă familia proprietară au fost lucrate pe piele de Cordoba, reprezentând arborele genealogic pe o perioadă de câteva secole. Vitraliile și frescele sunt, de asemenea, originale, iar tavanele sunt decorate diferit de la o sala la alta. „E o surpriză plăcută, este un lucru foarte bun pentru zona asta și pe plan turistic cred că o să aibă răsunet”, a spus un vizitator. „Este un castel minunat. Nu mă așteptam să fie atâta culoare înăuntru, atât de multă lumină și în primul rând m-au surprins picturile. Sunt, cred, unice, în Europa cel puțin”, a fost de părere o vizitatoare, impresionată de cele văzute.
Atât castelul, cât și curtea interioară, vor intra într-un proces de restaurare pentru conservarea cât mai fidelă a monumentului istoric. Deocamdată, Castelul Cantacuzino poate fi vizitat de marți până duminică între orele 10.00 și 18.00, iar prețul unui bilet este de 20 de lei, cu reduceri pentru copii. Alina OANCEA