Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Schimb de experienţă pe bani publici

sedinta-CLPe 29 aprilie, Consiliul Local Câmpina a aprobat, în unanimitate, participarea consilierilor şi a reprezentanţilor Primăriei la unele acţiuni de instruire şi schimb de experienţă, organizate de Patronatul Serviciilor Publice. În perioada 8-14 mai, primii opt consilieri care au beneficiat de acest proiect, au fost plecaţi în Elveţia, într-o vizită profesională şi schimb de experienţă cu tema: „Colectarea selectivă a deşeurilor, valorificarea şi reciclarea acestora”.

Participanţii au fost: Gheorghe Sandu, Lucian Cercel, Florin Marcu, Daniel Telegescu – toţi patru reprezentând filiala PDL; Gheorghe Tudor şi Mihaela Petrovici – PSD; Elvis Arghir şi Enache Dragomir – PNL. Din partea Primăriei au participat la această vizită secretarul Paul Moldoveanu şi Emil Stanciu, referent de specialitate.
Taxa de participare de persoană, pentru cazare în cameră dublă, a fost de 5.100 de lei, iar pentru cazare în regim single, 6.300 de lei.
În costurile deplasării au fost incluse toate cheltuielile privind transportul cu avionul, transfer şi taxe de aeroport, cazarea cu mic dejun şi materialele documentare. În final, valoarea totală a acestei acţiuni susţinută financiar din bugetul Primăriei Câmpina s-a ridicat la suma de 73.950 de lei.
Vor urma alte vizite
În acest proiect aprobat de Consiliul Local, pe lângă vizita în Elveţia, consumată deja, se regăsesc încă patru vizite cu diverse teme: Anglia (Wigan) 29 mai – 5 iunie; Turcia (Izmir-Kusadasi) 9-16 iulie; Finlanda (Helsinki) şi Estonia (Tallinn) 23-30 iulie; Turcia (Turkler-Alaniya) 17-24 septembrie. Nu vor participa la aceste vizite Gena Preda şi Alin Moldoveanu. Pentru aceste participări de instruiri şi schimburi de experienţă, directorul executiv, Gheorghe Ecaterinescu, specifică. în raportul de specialitate anexat la proiectul votat, că se alocă suma de 100.000 de lei (1 miliard lei vechi), iar „în situaţia în care această sumă nu asigură în totalitate costul deplasărilor şi al diurnelor, ulterior, la o rectificare viitoare, vom interveni cu modificări”. Acest lucru înseamnă, într-un limbaj mai puţin administrativ că se vor mai cere bani din bugetul local.

Opinii, opinii…
„Consiliul Local a hotărât să se efectueze aceste deplasări şi Consiliul Local este responsabil pentru hotărârile pe care le ia, iar eu, ca primar disciplinat, îndeplinesc hotărârile Consiliului Local! Hotărârea a fost propusă de un consilier PNL, care este în opoziţie. Şi nu cred că trebuie să se întoarcă împotriva PDL, care e majoritar, ci împotriva, cel mult, a Consiliului Local, care a votat în unanimitate. Sunt 19 consilieri şi 4 formaţiuni politice. Lăsând la o parte criza financiară, sunt convins că orice vizită de acest gen lărgeşte orizontul consilierilor locali care, într-adevăr, pot să vină cu idei şi pot înţelege nişte lucruri noi, în aceste deplasări”, a declarat primarul Horia Tiseanu despre oportunitatea acestei vizite, în această perioadă.
„A fost o vizită care a avut efecte! Am adus de acolo documentaţii în legătură cu sortarea şi cu serviciile publice. Putem să facem un raport în cadrul Consiliului Local şi să dăm detalii complete în legătură cu asistenţa publică, cu sortarea deşeurilor şi cu nivelul la care s-a ajuns în Elveţia”, a declarat Dragomir Enache (PNL).
„Merită, dar s-o aplicăm! Am văzut un oraş curat, dar aceasta nu se face la întâmplare, ci cu nişte reguli stricte, pe care toţi cetăţenii municipiului şi ai ţării trebuie să le respectăm. Nu trebuie eforturi deosebite, înseamnă numai voinţa fiecărui cetăţean, indiferent de vârstă. Orice gunoi trebuie pus acolo unde trebuie şi nu aruncat la întâmplare! Am văzut în această vizită maşini specializate pentru activităţi de curăţenie, cu toate dotările specifice. Totul se face cu eforturi organizate! Trebuie să vă spun că eu, când mă duceam acasă şi am trecut pe lângă lac, îmi venea să vomit din cauza mizeriei de acolo”, a declarat Gheorghe Tudor (PSD).
„A meritat, într-adevăr! Ceea ce am văzut în Elveţia se poate face în România, dacă vom mai avea o viaţă sau două! Şi, dacă cel puţin jumătate din populaţia acestei ţări ar vedea ce am văzut noi acolo, am putea ajunge la gradul de conştiinţă pe care îl au elveţienii în privinţa curăţeniei”, a declarat Dan Telegescu (PD-L).

Vocea cetăţenilor
Alexandru Ghiran, 22 de ani, student: „Părerea mea este că s-au cheltuit prea mulţi bani pentru nişte aşa-zise vizite ale unor persoane, doar de dragul de a se plimba. Atâţia bani s-ar fi putut folosi la repararea unei străzi, să amenajeze, sau să întreţină parcurile. Se puteau folosi la Satul de Vacanţă de pe Muscel, pentru că arată oribil, sau la Fântâna cu Cireşi. Se puteau face lucruri multe pentru copii”.
Vasile Scorţaru, 23 de ani, confecţioner: „Nu mi se pare OK acest schimb de experienţă, din punct de vedere al banilor prea mulţi, care s-au cheltuit. Cred că ar trebui singuri să venim cu idei, în loc să cheltuim bani pe vizite şi experienţe ca să luăm idei de la alţii. Cu banii cheltuiţi pe vizite s-ar putea face o activitate într-o şcoală, ar putea fi premiaţi copiii olimpici, care au rezultate deosebite la învăţătură”.
Petre Oprea, 73 de ani, pensionar: „Niciodată nu am fost de acord cu aruncarea banilor pe fereastră. Sunt atâtea lucruri de făcut în oraşul acesta: trotuare, străzi… Chiar dacă primarul a făcut destule până acum, tot mai are de lucru. Sau ar putea folosi din aceşti bani la ajutoarele sociale”.
Ion Popescu, 79 de ani, pensionar: „Să stea aici şi să îndure sărăcia cu noi! Am doar 700 de lei pensie! Să vină consilierii locali şi să vadă cât plătim noi facturile la bloc! Să mai împuţineze din consilierii ăştia, că sunt prea mulţi, iar banii să-i investească în salarii şi pensii”!Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co