Actualitate

Săptămâna prevenirii criminalităţii

Între 26 şi 30 septembrie, în judeţul Prahova s-a desfăşurat Săptămâna Prevenirii Criminalităţii. Oamenii legii au acţionat special pentru informarea populaţiei asupra modalităţilor prin care fiecare persoană poate evita să devină victima unei infracţiuni.  

Poliţiştii câmpineni au participat la activităţi pe teren, în cadrul cărora au împărţit pliante şi au sfătuit populaţia să fie mai atentă, să evite neplăcerile cu care s-ar putea confrunta. „Încercăm să sensibilizăm cetăţenii pentru a fi mai vigilenţi în prevenirea comiterii de infracţiuni cum ar fi furturile de orice gen, actele de violenţă… Căutăm să-i sensibilizăm pe conducătorii auto şi pe ceilalţi participanţi la trafic pentru prevenirea accidentelor de circulaţie şi reducerea victimizării populaţiei”, a declarat Şeful Biroului Poliţiei Rutiere Câmpina, cms.-şef Cornel Dăncescu. Oamenii au reacţionat  pozitiv la astfel de campanii şi conştientizează că toate sfaturile sunt pentru binele lor. Cu mai multă atenţie se pot evita infracţiunile la care suntem predispuşi deseori.
Oamenii legii au prezentat sfaturile pentru prevenirea accidentelor rutiere şi elevilor din clasele mici, care trebuie să ştie cât de periculos este să circule fără să se asigure. În afară de prezentare, cei mici au primit şi câte un orar frumos colorat, pe care sunt scrise regulile de circulaţie necesare. Spre bucuria lor, aceştia au avut şi ocazia de a intra în maşinile Poliţiei Rutiere. Au fost fascinaţi de dotările speciale ale autoturismelor. Orele în care se face educaţie rutieră sunt extrem de importante, mai ales pentru elevii care fac parte din patrulele şcolare.

Campanie în şcoli
Poliţia Câmpina a mers şi în unităţile de învăţământ. Elevii au primit pliante cu sfaturile de care trebuie să ţină cont pentru a evita să fie victimele unor infracţiuni. „Scopul acestei acţiuni a fost de natură preventivă, de a-i determina pe tinerii câmpineni să ia atitudine atunci când sunt martorii unor infracţiuni şi astfel să sprijine poliţia în limitarea problemelor frecvente cu care ne confruntăm”, a declarat ag.-şef Gabriel Bercaru, din cadrul Biroului Ordine Publică al Poliţiei Câmpina. Unii elevi chiar au fost victime din cauza neglijenţei faţă de bunurile pe care le aveau asupra lor.

Acţiuni şi la Breaza
Şi în oraşul vecin, Breaza, poliţiştii conduşi de către comisarul şef Costel Cremeneanu au punctat „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, aflată la cea de a VI-a ediţie la nivel naţional. Oamenii legii au venit în contact cu cetăţenii, în prima zi având loc o activitate de prevenire a infracţiunilor de furturi din locuinţe, în care au fost angrenaţi 15 poliţişti. În ziua a doua, s-a desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii delicvenţei juvenile în şcoli, constând în întâlniri cu elevii claselor V-VIII din cadrul Liceului teoretic „Aurel Vlaicu” şi al şcolilor de pe raza oraşului Breaza. Pe 28 septembrie a avut loc o acţiune pe linie de siguranţă publică în zona instituţiilor de învăţământ, concretizată special prin întâlniri cu tinerii în locurile frecventate de aceştia. „În primele trei zile de campanie s-a reuşit atragerea unui număr mare de cetăţeni, care au recepţionat pozitiv recomandările preventive şi demersurile poliţiei de respectare a prevederilor legale, totodată fiindu-le prezentate unele măsuri de prevenţie în cazul asigurării locuinţelor, a bunurilor personale, a modului de semnalare a faptelor de acest gen. În celelalte două zile, în care s-au desfăşurat activităţi privind delicvenţa juvenilă, atât lucrătorii poliţiei de proximitate, cât şi ceilalţi poliţişti participanţi au avut discuţii cu cadrele didactice şi elevii claselor V-VIII, prezentându-le acestora măsuri şi recomandări de prevenire legate de acest fenomen, cu accent pe victimizarea minorilor. Am constatat cu satisfacţie că aceste acţiuni au fost recepţionate şi apreciate în mod pozitiv de către elevi şi profesori”, a declarat comisarul şef Costel Cremeneanu.
Puncte de informare
Poliţiştii brezeni au constituit puncte fixe de informare şi consiliere pe raza oraşului, respectiv la intersecţia străzii Ocinei cu strada Republicii, în zona unităţilor de învăţământ.
S-au distribuit 1.650 de pliante, s-au afişat 236 de autocolante privind furturile personale, plus alte zeci de autocolante distribuite în zonele traficate ale oraşului, aflate în preajma unor instituţii publice sau private, de larg interes.
Campania poliţiei de prevenire a criminalităţii a cuprins şi acţiuni pe linie de violenţă în zona barurilor şi discotecilor din oraş, ultima zi fiind dedicată acţiunilor preventiv-operative în domeniul rutier, în cadrul instituţiilor de învăţământ.
Diana ROMAN
Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co