Turism

Salvati Sinaia! Belvederile din Bucegi: Cantonul Schiel

Cantonul-SchielDupă ce în aprilie 1882 fraţii Carol şi Samuel Schiel pun piatra de temelie a Fabricii de Hârtie din Buşteni, începând cu anul 1904 este demarat un program amplu de modernizare şi extindere a întreprinderii. Astfel, pentru acoperirea consumului sporit de masă lemnoasă, în 1907 exploatările forestiere se extind, în afară de Valea Azugii apărând şi exploatările din Valea Retevoiului şi Valea Ialomiţei-Bolboci. Pentru transportul lemnului din Valea Ialomiţei, din zona pădurii Cocora, la Buşteni, s-a realizat un funicular cu o lungime de 16 km care trecea peste masivul Bucegi. Finalizat în 1909, funicularul era considerat la acea epocă o importantă realizare tehnică, de remarcat fiind cele două deschideri ample: ”primul balans” de 450m. peste Valea Urlătorii, ”şi al doilea balans” de 1000m imediat sub creasta Jepilor Mari, dar şi schimbarea de direcţie de 160 de grade de la Winkel (unde cărucioarele treceau de pe cabluri pe şine şi erau împinse manual), necesară pentru a ocoli Claia Mică.
Cantonul Schiel a fost construit pe creastă, ca punct de observare şi de supraveghere al traseului funicularului, putând cuprinde în raza vizuală toate aceste trei puncte critice. Un pic mai sus de canton, chiar în şa, s-a amenajat şi o rampă intermediară de descărcare folosită mult timp atât pentru aprovizionarea curentă a cabanelor din zonă, dar şi pentru transportarea materialelor necesare edificării Monumentului Eroilor de pe vârful Caraiman. Aflat la capătul unuia dintre cele mai cunoscute şi frecventate trasee turistice din Bucegi, Cantonul Schiel este şi azi un loc de binemeritat popas după ascensiunea dificilă din zona ”la scări” sau înainte de a coboră de pe platoul Bucegilor pe valea Jepilor Mari.
Azi, Cantonul Schiel este al nimănui, sau cel puţin aşa arată. Îţi asumi un mare risc dacă vrei să priveşti panorama văii Prahovei, căci trebuie să calci cu mare grijă pe ceea ce a mai rămas din ampla terasă de lemn orientată spre Jepii Mari. Clădirea este ferecată, neîngrijită şi arată neospitalier. Ferestrele şi uşile, cele care au mai rămas, sunt blocate cu obloane şi drugi de fier ruginit. Celelalte au fost vandalizate iar camerele au devenit depozite de gunoi. Nu te întâmpină nimeni, alimentarea cu curent a fost tăiată iar fântâniţa de la intrare s-a colmatat şi a secat de mult. Este un mod ciudat de a promova şi de a face turism european într-o staţiune turistică denumită pe bună dreptate ”Poarta Bucegilor”. Greşită mi se pare şi atitudinea pasivă, uneori ignorantă faţă de adevăratele valori moştenite de comunitatea locală.  MARE PĂCAT !
Şi chiar dacă nu aveţi puterea să reparaţi clădirea, să-i redeschideţi ferestrele sau să înlocuiţi lemnul podelei spre a salva Cantonul Schiel de la o moarte lungă şi dureroasă, salvaţi-l măcar de singurătate şi nu-l ocoliţi! Salutaţi-l deci cu respectul pe care îl merită şi vă va răsplăti cu o minunată panoramă asupra Văii Prahovei şi a oraşului Buşteni ghemuit la poalele Bucegilor. arh. Nicolae Dan MANEA

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co