Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Salvaţi identitatea oraşului! – Câmpinenii vor muzeu!

Cu ocazia aniversării, în 2013, a 510 ani de atestare documentară a municipiului Câmpina, Casa Tineretului din localitate, împreună cu săptămânalul Valea Prahovei şi VP-TV, colectează obiecte care să constituie o expoziţie dedicată respectivului eveniment. Se pot dona, pe bază de proces verbal, fotografii, stampe, cărţi, obiecte legate de istoria municipiului Câmpina, zilnic, la Casa Tineretului. Ulterior, expoziţia poate deveni una cu caracter permanent, exponatele constituind baza de pornire a Muzeului Oraşului Câmpina. Obiectele donate vor intra în patrimoniul comunităţii!

„Aşteptăm câmpinenii, cei care au inima aproape de Câmpina să vină cu cărţi poştale, reviste, mici obiecte care să constituie baza unei viitoare expoziţii care să prezinte istoria oraşului Câmpina. Îi aşteptăm zilnic cu aceste obiecte, la Casa Tineretului, unde vor fi inventariate şi prezentate publicului larg.” – Florin Buda, director Casa Tineretului din Câmpina

Drept la replică

Citesc în săptămânalul “Valea Prahovei” aberaţiile domnului Octavian Onea şi mă minunez. Cât venin a adunat în suflet! Câtă lipsă de modestie! Ce capacitate de a scrie minciuni pe bandă pentru a câştiga încrederea şi lauda tuturor!
Ideea de a înfiinţa un muzeu al oraşului este nobilă. Doar că autorităţile nu au identificat şi nu au pus la dispoziţie un spaţiu adecvat, iar patrimoniul despre care vorbeşte domnul Onea este ridicol de nesemnificativ (ca şi cantitate!) pentru organizarea unui muzeu. El însuşi recunoaşte că “nu a făcut prea mult” în încercarea de a aduna bunuri de patrimoniu legate de istoria urbei noastre. Memoria îi joacă feste şi aici observăm clar semnele bătrâneţii, altfel nu ne putem explica afirmaţia despre “2500 de unităţi de inventar”. Cu 2500 de piese bune de expus poţi face nu un muzeu local, ci două-trei. Ne-ar trebui un bloc pentru a avea spaţiul necesar expunerii lor! Şi nici acela nu ar fi suficient! La Muzeul Memorial “B.P. Hasdeu” de pildă, în expoziţia permanentă, sunt aproximativ 200 de obiecte tridimensionale. De ce susţine domnul Onea că “nu a făcut prea mult”? Pentru că ştie, ca şi mine, că din ceea ce există la Muzeul Hasdeu poate fi expusă o mică, foarte mică parte: câteva scrisori, un caiet-două de poezii, câteva periodice şi fotografii. Restul face obiectul cercetării arhivistice. În consecinţă, este puţin, prea puţin patrimoniu pentru a înfiinţa muzeul pe care îl dorim. Apreciez, în acest sens, apelul public al Casei Tineretului pentru strângerea donaţiilor şi m-aş bucura să aibă succes. În ceea ce priveşte patrimoniul adunat de Fundaţia Hasdeu, şi nu de Octavian Onea, acesta este la fel de redus. Cele câteva zeci de tablouri nu reflectă în vreun fel istoria oraşului. Şi nu sunt peste o mie, nu sunt nici măcar şaizeci!
Octavian Onea susţine că nu prin contribuţia mea, la Castelul “Julia Hasdeu”, s-a fondat biblioteca franceză. Pentru ştiinţa lui şi a celor care nu cunosc acest aspect, deşi nu am obiceiul să mă laud, fac o excepţie şi spun: cele câteva mii de cărţi în limba franceză au fost donate Muzeului Memorial “B.P. Hasdeu” şi nu Bibliotecii Municipale “C.I. Istrati”, de către Cluburile Richelieu din Belgia, cu care mă aflu în corespondenţă de vreo cincisprezece ani. Eu însămi am fondat în Câmpina, la 24 mai 2008, primul Club Richelieu din sud-estul Europei, la care au participat autorităţile locale şi chiar demnitari. Aceasta este realitatea pe care domnul Onea o cunoaşte foarte bine.
Cu siguranţă, când va vedea albumul despre viaţa şi opera lui Diogène Maillart, profesorul de pictură al Juliei Hasdeu, recent apărut în Franţa, cu portretul Juliei pe prima copertă şi un capitol dedicat acesteia, va spune că Jenica Tabacu nu a contribuit cu nimic la această realizare.
Dacă am preferat să scriu acest drept la replică, am făcut-o pentru a informa cititorii dumneavoastră şi nu ca să mă lupt prin cuvinte cu un om care nu-şi respectă semenii. Pentru mine, Octavian Onea a murit de mult timp, nelăsându-mi vreo amintire plăcută din vremea cât mi-a fost coleg la muzeu (e drept, un coleg mai plimbăreţ şi mai puţin înclinat către cercetare şi scris!). Din punctul meu de vedere, oricât de mult s-ar lăuda, pentru Câmpina şi pentru Muzeul Memorial “B.P. Hasdeu” a făcut foarte puţin în cei treizeci de ani de activitate, din care aproape douăzeci de ani muzeul a fost închis, deci vizitatorii nu l-au deranjat.
dr. Jenica Tabacu, responsabil Muzeul memorial “B.P. Hasdeu”

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co