Turism

Salvamontiştii, suprasolicitaţi la intervenţii

Sezon plin de intervenţii pentru salvamontiştii din Buşteni. Luna august reprezintă apogeul acestei veri, spun oamenii muntelui, care până acum au participat la peste 30 de acţiuni de salvare.
Majoritatea solicitărilor vin la sfârşit de săptămână, atunci când sute de turişti urcă pe traseele montane. Din păcate, pentru mulţi,  lipsa de experienţă, dar şi nepregătirea fizică, îşi spun cuvântul.
Turiştii se aventurează în zone dificile şi nu cer informaţii înainte de a pleca la drum. Ajung în locuri în care nu mai pot înainta sau mai rău, se accidentează grav.
„Luna august este cea mai plină, dovada fiind numărul mare de intervenţii. Am avut peste 30 de acţiuni de la începutul lunii şi până acum. Deşi rezultă cam o intervenţie pe zi, nu se întâmplă aşa pentru că, de regulă, la sfârşit de săptămână numărul acestora este mai mare, atunci când avem două, trei intervenţii pe zi. În ultimul timp, acţiunile au fost din ce în ce mai grele, deoarece mulţi turişti au acces la un echipament bun, pe care îl experimentează pe munte şi de cele mai multe ori acesta nu se potriveşte cu posibilităţile lor”, a precizat şeful Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc. Vacanţa în Bucegi trebuie să fie o plăcere şi în niciun caz să se transforme într-un chin, însă muntele nu iartă inconştienţa şi orice clipă de neatenţie poate deveni fatală. Măsurile de prevenire sunt extrem de importante, iar salvatorii ne atrag atenţia că trebuie să le respectăm. „Înainte de a urca pe munte, turiştii trebuie să se intereseze despre starea traseului , astfel încât să fie apţi pentru el. Foarte mulţi se aventurează pe trasee mai complicate decât capacităţile lor fizice. Este foarte bine să informeze formaţia salvamont pentru a-i monitoriza, să se echipeze corespunzător, deoarece la munte vremea este schimbătoare. De asemenea, să aibă un mijloc de iluminat pentru că de foarte multe ori se întâmplă să fie surprinşi de întuneric, ceva hrană şi bineînţeles, apă”, a mai adăugat Gheorghe Haiduc.
De cele mai multe ori, cei care rămân blocaţi pe munte, nu oferă informaţii corecte despre zona în care se află.
Este extrem de important ca apelul de salvare să conţină detalii despre zona producerii incidentului, pentru ca localizarea să se facă uşor. Ultima intervenţie dificilă a salvamontiştilor s-a desfăşurat în mai bine de 15 ore pe timp de noapte şi zi, din cauza faptulului că turistul care a cerut ajutor nu a ştiut să spună unde a rămas blocat.
Aşadar, oferiţi informaţii corecte, pentru ca timpul de intervenţie a specialiştilor să fie cât mai scurt. Din fericire, datorită profesionalismului, toate intervenţiile din această vară desfăşurate în Bucegi  s-au încheiat cu succes, iar turiştii au fost coborâţi în siguranţă de pe munte. Adelina ANEI

Targul National Imobiliar (TNI)
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co