Actualitate

România a pierdut un AS al zborului

Mii de ore de zbor… naşul multor piloţi… pilot de teste cu o largă experienţă. Acesta a fost comandorul Petru Lazăr…

În dimineaţa zilei de duminică, 17 iunie, în timpul evenimentului „Băneşti Fly-In” de pe aerodromul de lângă Urleta a avut loc un accident aviatic în urma căruia pilotul de teste Petru Lazăr şi-a pierdut viaţa. Aeronava ultrauşoară, model „Festival” se pregătea de aterizare atunci când se pare că a agăţat o sârmă de înaltă tensiune… „A fost o eroare de pilotaj. A agăţat o sârmă de înaltă tensiune puţin vizibilă, probabil că a fost blocat de razele puternice ale soarelui. În urma impactului cu solul avionul a luat foc. Se adevereşte faptul că în aviaţie, din păcate, mor aşii şi proştii. De data asta a dispărut un as…”, a declarat pilotul particular Mihai Grecea. Accidentul a avut loc în jurul orei 11.00, atunci când Petru Lazăr era în timpul unui antrenament pentru spectacolul aviatic ce urma să înceapă după orele prânzului. La impactul cu solul avionul a ars în totalitate. Comandorul Lazăr nu a mai putut fi identificat.
Lazăr a fost cel care, de-a lungul timpului, s-a urcat primul la bordul multor aparate de zbor imediat ce ieşeau din fabrică. Petru Lazăr avea peste 2.800 de ore de zbor… „Era în apogeul carierei unui pilot. Avea o experienţă uriaşă şi o viaţă trăită în aviaţie”, a mai spus Mihai Grecea.

Oamenii care erau în zonă au auzit zgomotul puternic al impactului
„Eram în hală atunci când am auzit bubuitura. Am ieşit… deja ardea. Se pare că a atins firul de înaltă tensiune, aşa spuneau şi cei care au venit la cercetări”, a spus una dintre persoanele aflate în apropierea locului accidentului. „Am auzit lovitura şi uitându-mă în direcţia respectivă am văzut ampenajul avionului în sus. Asta înseamnă că motorul este în pământ, că avionul a căzut… este oarecum inexplicabil ce
s-a întâmplat, mai ales pentru un asemenea pilot cu experienţă”, a
declarat Preşedintele Fundaţiei Aerospaţiale Române, Gheorghe Coman. „Băneşti Fly-In” era un eveniment aflat la prima ediţie, organizat de Asociaţia Aripi Româneşti şi Aerodromul Băneşti. „Pilotul executa un zbor în cadrul întrecerii de precizia aterizării, prevăzut în programul “Băneşti Fly-In”, când a avut loc accidentul. Asociaţia Aripi Româneşti şi Aerodromul Băneşti sunt organizatorii evenimentului, aşadar nu sunt în măsură să facă declaraţii în ceea ce priveşte cauza accidentului. În numele Asociaţiei Aripi Româneşti, doresc să îmi exprim regretul faţă de acest tragic eveniment şi să transmit condoleanţe familiei pilotului decedat”, a declarat preşedintele Asociaţiei Aripi Româneşti, Dragoş Dobre.
După tragedia petrecută, avioanele care se pregăteau de spectacol au părăsit Aerodromul Băneşti. Întregul program ce urma a fost oprit. Comisia de anchetă aflată la faţa locului continuă cercetările. Comandorul Petru Lazăr avea 57 de ani şi era pilot de încercare la Aerostar Bacău.
Dumnezeu să-l odihnească în pace! Diana ROMAN

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co