Cultura

Remember Radu Tudoran

Regretatul autor al celebrului roman “Toate panzele sus” a fost omagiat în comuna natală, Blejoi, de oameni de cultură, academicieni și iubitori ai operei sale.

De la specialiști, până la oameni simpli, care îndrăgesc opera lui Radu Tudoran, s-au adunat, vineri, la Blejoi cu ocazia manifestărilor organizate la împlinirea a 100 de ani de la nașterea autorului. Pe numele său adevarat Nicolae Bogza (a fost fratele lui Geo Bogza –n.r.), Radu Tudoran a venit pe lume în ziua de 8 martie 1910, ca fiu al acestei localități. Avea să îmbrățișeze cariera scrisului și să bucure generații întregi cu romanele sale, dintre care un succes deosebit a avut “romanul Toate pânzele sus” (1954), “Un port la răsărit” (1941), “Întoarcerea fiului risipitor” (1947), “Al treilea pol al pământului” (1971), “Maria și marea” (1973). Pe lista bibliografică s-au adunat impresii de călătorie, dar și multe traduceri.
Urmașii l-au cinstit prin dezvelirea bustului scriitorului, la Școala cu clasele I-VIII Blejoi, fiind invitați să susțină alocuțiuni președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, directorul Bibliotecii “Nicolae Iorga” din Ploiești, Nicolae Boaru, și primarul comunei Blejoi, Adrian Dumitru. Tot la instituția respectivă a fost vernisată o expoziție de carte, care reunește volume semnate de Radu Tudoran. Dintre activități nu a lipsit pelerinajul la locul unde s-a născut romancierul și un cenaclu literar, găzduit de căminul cultural din satul Ploieștiori, în cadrul căruia s-a jucat piesa de teatru “Toate pânzele sus!” și au fost premiați câțiva elevi autori de eseuri. A. R.

Targul National Imobiliar
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co