Actualitate

Relicve din Epoca Bronzului

Arheologii Muzeului Județean de Istorie şi Arheologie Prahova au făcut, săptămâna trecută, două descoperire de senzaţie.

Pe câmpul de pe marginea DN1, în dreptul localităţii Păuleşti, au scos la lumină un mormânt care, după cum rezultă din primele cercetări, datează din secolul X-XII, din Epoca Bronzului. Se pare că acesta aparţine unui peceneg care a fost înmormântat, conform datinilor, împreună cu calul său. Practic, capul defunctului era aşezat exact peste capul calului, iar la picioare au fost aşezate resturile animalului.
„Am început săpăturile de câteva zile. Astăzi am găsit acest înhumat şi acum ne ocupăm să-l scoatem la suprafaţă. Este o muncă minuţioasă, însă rezultatul final merită orice efort, mai ales că este o descoperire a unui peceneg, adică una foarte rară”, a declarat unul dintre arheologi. „Este un mormânt foarte interesant. În afară de faptul că este un individ intins pe spate cu braţele pe lângă corp, orientat cu capul către Vest, am găsit şi un craniu de cal care are şi o zăbală în zona danturii. Un obicei specific zonei de aici, în secolul XI-XII. Încep să vină populaţiile nomade dinspre răsărit, cum sunt pecenegii,  apoi cumanii. Știm că ulterior cumanii practic vor pune bazele Ţării Româneşti, Basarab şi tatăl său fiind de origine cumană”, a explicat arheologul Alin Frânculeasa.

Zona încărcată de vestigii
Echipele de specialiști efectuau lucrări de descărcare a unui teren de săpături arheologice, găsind osemintele la doar câţiva centimetri distanţă de suprafaţă. „Astfel de rămăşiţe se mai găsesc doar la Vadu Săpat şi Tărgşor, însă este fenomenal ce am descoperit aici”, a mai adăugat Alin Frânculeasa.
În aceeaşi zonă din vecinătatea Drumului Național 1 , echipele de arheologi au mai găsit rămăşiţe arheologice şi mai vechi decât cele descoperite săptămâna trecută, adică de peste 4.500 de ani. Antropologii le vor prelua pe acestea pentru a stabili cu exactitate perioada din care datează osemintele şi date despre persoana îngropată. Arheologii prahoveni au început săpăturile pe câmpul de la Păuleşti de aproximativ trei săptămâni, până în prezent fiind descoperite patru schelete umane.

Altă raritate
Printre acestea s-a aflat și un mormânt vechi de cel puţin 4.500 de ani. Arheologii sunt de părere că este vorba despre o persoană de sex feminin care a trăit în perioada Epocii Bronzului timpuriu. „Este vorba despre o persoană din epoca Bronzului Timpuriu, însă cel puţin deocamdată nu a fost găsit inventar funerar. Este o descoperire deosebită pentru că astfel de movile sunt cercetate arheologic foarte rar”, a declarat arheologul Bianca Preda. “Este vorba despre o persoană de sex feminin, probabil de o vechime de 4.500 de ani, înmormântată în poziţia de fetus, cu mâinile pe lângă corp. Ce este foarte interesant este poziţia de înmormântare, poziţia capului fiind spre apus”, a declarat arheologul Alin Frânculeasa.
Specialiștii din cadrul Muzeului Județean de Arheologie Prahova sunt de părere că de pe câmpul din vecinătatea Drumului Național nr. 1, în dreptul localităţii Păuleşti, vor scoate la iveală cel puţin 300 de morminte aparţinând epocii Bronzului. M. B.

Targul National Imobiliar
Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co