Regal cultural câmpinean
![](https://www.zvp.ro/wp-content/litespeed/avatar/d96d70bf1d5d73aceffd5822056b2ab0.jpg?ver=1736965198)
Sâmbăta trecută, oraşul Câmpina a fost marcat de două evenimente culturale deosebite.
“B.P. Hasdeu, in memoriam” – 174 de ani de la naştere
Muzeul „BP Hasdeu” a sărbătorit, cu justificată întârziere, 174 de ani de la naşterea savantului, prin două evenimente editoriale deosebite. Este vorba de lansarea revistei hasdeene “Satyrul”, reeditată la Bucureşti, la Editura Saeculum, şi lansarea volumului I “Univers exterior”, din colecţia “Viaţa văzută de o artistă: Julia Hasdeu”, lucrare concepută şi pusă în pagină de I. Oprişan la Bucureşti, de aceeaşi editură.
„Îl aniversăm pe BP Hasdeu, deşi ziua lui de naştere a fost la 28 februarie. Am sărbătorit cu puţină întârziere, pentru că am vrut să pregătim două evenimente literare excepţionale. Din acest motiv, a trebuit să alegem o altă zi de sărbătoare. Acest lucru se întâmplă astăzi (10 martie – n.r.), la Castel, unde iubitorii operei lui BP Hasdeu şi ai Iuliei se vor întâlni, pentru a nu ştiu câta oară, în decursul anilor. Cei prezenţi se bucură de două apariţii editoriale speciale.
Este vorba de reeditarea revistei «Satirul», o revistă pe care Hasdeu a scos-o în perioada de tinereţe, la Bucureşti. Atunci, a venit de la Iaşi, stabilindu-se în Capitală.
E o revistă, hai să spunem, gen «Caţavencu» a zilelor noastre. Ea a fost şi interzisă, la un moment dat, printr-o hotărâre politică. O a doua apariţie editorială este un lucru inedit, un volum dintr-o serie numită «Lumea văzută de o artistă», Iulia Hasdeu. Este primul volum de desene al Iuliei, «Universul exterior»”, a precizat responsabilul Muzeului “B.P. Hasdeu”, Jenica Tabacu.
Prezent la eveniment, Pavel Balmuş, cercetător ştiinţific la Institutul de Literatură şi Folclor al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova şi preşedinte al Societăţii Bibliofililor din Republica Moldova, a ţinut să marcheze:
„Vin aici din 1990, la Sărbătoarea celor două Iulii, să le onorăm, sau la consemnarea datei de naştere a lui B.P. Hasdeu. Noi am participat zilele acestea la mai multe evenimente închinate lui B.P. Hasdeu. Pentru românii din Chişinău, este un numele care îl poartă şi biblioteca noastră, biblioteca municipală, din 1988, un nume foarte apropiat nouă. De-a lungul vremii, mi-am dat seama că în incinta bibliotecii, B.P. Hasdeu, când era gimnazist, a învăţat un an jumătate, chiar acolo. Era un sediu închiriat pentru un gimnaziu pentru băieţi”.
În cadrul acestei manifestări, au susţinut prelegeri prof. dr. I. Oprişan – “Viaţa văzută de o artistă: Julia Hasdeu”-; prof. dr. Stancu Ilin – “Precizări privind enciclopedismul lui B.P.Hasdeu”-; prof. Mircea Coloşenco – “B.P. Hasdeu şi Julia Hasdeu”- şi, nu în ultimul rând, dr. Pavel Balmuş – “Cei trei Tadei Hâjdeu”.
Vernisaj sub semnătura Lidiei Nicolae
În aceeaşi zi de sâmbătă, câmpinenii au putut admira, la Muzeul „Nicolae Grigorescu”, a doua expoziţie personală a artistei plastice Lidia Nicolae. Vernisajul a deschis ciclul de manifestări „Primăvara poeţilor 2012”, care se va desfăşura până la 30 martie. „Pentru mine, reprezintă un cumul de ani, de tatonare, de spiritualitatea pe care am avut-o. Într-un fel, este o maturitate artistică, împlinită, pentru că este a doua mea expoziţie personală. De la prima şi până acum, am acumulat şi-am adunat gânduri, sentimente, lumină, culoare. De ce predomină femeile, în tablourile mele? Era inevitabil, e luna femeii. Trebuie să ne concentrăm asupra ei, indiferent că e profesoară, parlamentară, vânzătoare… Femeia, pur şi simplu!”, şi-a caracterizat Lidia Nicolae, lucrările. Şi, într-adevăr, privitorul îşi poate încânta ochiul, reuşind să perceapă în culorile calde şi delicateţea picturilor, sentimentele şi gândurile artistei. Tot cu prilejul acestui vernisaj, s-a lansat o antologie a poeţilor câmpineni, de la B. P. Hasdeu, până în zilele noastre. Directorul Casei de Cultură „Geo Bogza”, scriitorul Florin Dochia, a ţinut să sublinieze legătura dintre vernisajul Lidiei Nicolae şi „Primăvara poeţilor”: „Artista este foarte apropiată de poezie, pentru că ea însăşi a scris un poem. Unul singur, dar minunat, «Oamenii se-mpart în două/ Cei care beau şi fumează/ Şi cei care plouă».
În acelaşi timp, a ilustrat cărţi de poezie, lucru ce a mărit valoarea obiectelor. Cuvântul şi desenul se întrepătrund şi fac din mesajul pe care-l transmit, un mister mult mai adânc”.
Printre cei care au participat la vernisaj s-au numărat sculptorul Alfred Dumitriu, scriitorii Gherasim Rusu și C. Trandafir, pictoriţa Carmen Bălan, istoricul Alin Ciupală şi mulţi alţii. Carmen NEGREU