Actualitate

Raţele sălbatice petrec iarna în Prahova

Raţele sălbatice şi-au găsit un loc perfect pentru a trece peste iarnă: râul Prahova, în zona staţiunii Buşteni!

Pentru locuitorii cartierului Poiana Ţapului, prezenţa raţelor, care în mod normal ar fi trebuit să migreze în această perioadă, nu mai este o noutate. Aceştia au acum posibilitatea să admire îndeaproape zecile de exemplare care au ales să se adăpostească aici şi chiar să le filmeze sau să le fotografieze. “De vreo trei ani, numai aici în zonă le văd… Sunt foarte multe şi mă miră că le văd aici şi nu în altă zonă”, a spus un localnic.

Posibile explicaţii
Se pare că raţele şi-au ales cu foarte mare atenţie zona în care s-au adăpostit peste iarnă: râul Prahova curge ceva mai lin pe aici şi nu sunt deranjate de prezenţa omului. Specialiştii spun, însă, că la nivel mondial au loc schimbări climatice impresionante şi încearcă să explice şi prezenţa raţelor sălbatice pe cursul râului Prahova pe tot parcursul iernii.
“Este o modificare magnetică a Pământului şi este posibil să mai avem evenimente de felul acesta. Păsările se orientează după polii magnetici. Dacă magnetismul este perturbat, şi ele ajung unde nu trebuie, îşi pierd traseul pe care îl aveau de fel”, a declarat profesorul de biologie Aurel Manea.
Rămâne de văzut, însă, dacă raţele sălbatice sunt sau nu dezorientate de schimbarea polilor magnetici. Deocamdată, locuitorii şi turiştii de pe Valea Prahovei profită din plin de prezenţa acestora şi nu pot face altceva decât să rămână cu nişte amintiri frumoase ale unor păsări rare şi viu colorate surprinse cu ajutorul aparatelor de înregistrat. Adrian BURCEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co