Actualitate

Protestul sindicaliştilor din sistemul sanitar

O sută de asistenţi şi infirmieri, de la mai multe spitale prahovene au protestat, săptămâna trecută, în faţa Prefecturii Prahova.

Aceştia aşteaptă de luni de zile decontarea unor servicii medicale de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Prahova, dar şi acordarea tichetelor de masă. Oamenii şi-au strigat oful în timpul lor liber, activitatea de acordare a asistenţei medicale pacienţilor nefiind perturbată. Protestatarii sunt nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului, condiţiile de lucru şi diminuarea salariilor. „Motivul acestei acţiuni îl constituie faptul că bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Prahova este plătit inechitabil, în sensul că singurii furnizori de servicii medicale din judeţ care au restanţe, respectiv facturi neplătite, sunt spitalele. Toţi ceilalţi furnizori de servicii medicale au primit integral toate drepturile salariale, toate drepturile conform contractului încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Prahova, dar spitalele au rămas cu facturi neplătite în valoare de peste 90 de miliarde de lei vechi”, a declarat preşedintele Sanitas Prahova, Luminiţa Gologan. „Vă spun sincer că nu mai ştim ce să le spunem. Oamenii sunt dispuşi să meargă până la greva generală”, a spus vicepreşedintele Sanitas Prahova, Dan Stroe.

Criză profundă
În alte unităţi sanitare, banii sunt atât de puţini încât asistenţii îşi fac mari probleme în ceea ce priveşte iarna care vine, deoarece bugetul nu acoperă nici încălzirea cu gaze.
„Chiar nu se mai poate, este o situaţie fără precedent. Am contractat pe luna octombrie trei cazuri de tuberculoză şi avem 130 de bolnavi de tuberculoză în spital. Atât, pentru trei cazuri ne dau banii. Nici gazele nu avem să le plătim cu trei cazuri… Ne-am gândit să aducem bolnavii de tuberculoză la Casa de Asigurări, într-un autocar, şi nu-i ţinem decât o jumătate de oră la poartă”, a spus asistenta Maria Nicolescu, din cadrul Spitalului TBC Floreşti. „Nu mai avem bani pentru nimic, suntem la limita răbdării… Tichete nu am mai văzut de un an, nici al 13-lea salariu… Lumea pleacă din ţară… Să nu se mai mire nimeni! Din cauza indiferenţei pleacă!”, a declarat asistenta Ariana Popa, din cadrul Spitalului Drajna.
Situaţia este atât de dificilă încât sindicaliştii sunt hotărâţi să intre în grevă generală dacă revendicările nu le vor fi soluţionate cât mai curând. Raluca EPARU

Targul National Imobiliar (TNI)
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co