Social

Protecţia socială din Prahova, în cădere liberă

În curând nu vor mai fi oameni care să aibă grijă de bătrânii şi copiii din instituţiile de stat. Sătui de salariile din ce în ce mai mici, angajaţii din sistemul de protecţie socială iau drumul străinătăţii.

Zeci de angajaţi din cadrul Direcţiei Generale pentru protecţie Socială Prahova, au plecat în ultima lună.  După ce a luat 194 de lei, la ultimul salariu, una dintre angajate a decis să nu mai vină la serviciu. Nu înainte, însă, de a lăsa un mesaj în care a scris că îi iubeşte pe toţi, dar nu mai poate răbda. “Păi vedeţi unde a dus lipsa banilor. A făcut această suspendare a postului, pentru că era singura soluţie în acest moment. Banii aceştia nu-ţi ajung nici să vii la serviciu, cu atât mai puţin să trăieşti”, a spus Anca Pâslaru,  colega de biroua persoanei respective.
Doar de la centrul rezidenţial de bătrâni de la Mislea au plecat în ultima lună zece infirmiere. Acestea şi-au găsit de lucru în Italia şi Spania şi îşi aşteaptă colegele care încă sunt în ţară.
“Lucrez de 20 de ani în această unitate şi sora mea la fel, dar ea a plecat în Italia din cauza faptului că bani nu sunt. Avem venituri foarte mici, deşi lucram ca infirmiere calificate. Lucrăm foarte mult peste program şi acum avem şi bani mai puţini. M-am gândit şi eu să plec, dar am copilul încă mic”, a declarat Marinela Catrina, infirmieră la Mislea.
Bucătăreasa Maria Neguţ are toate trei surorile în Italia. Au grijă tot de bătrâni, ca şi înainte, dar acum fiecare câștigă în jur de 600 de euro.
“Din păcate asta este. Rămânem fără oameni şi rămânem fără oamenii de bază în instituţia noastră. Despre infirmiere vorbesc acum, adică persoanele care sunt în legătura directă cu pacientul şi care asigura îngrijirea lui. Nu am putut face altceva pentru ele ca să le ajutăm, decât să le suspendăm postul pentru o perioadă nedeterminată”, spune dr. Gabriela Ionescu, directorul Centrului Rezidenţial de la Mislea.

Un sistem… bolnav
În toate centrele rezidenţiale pentru adulţi din Prahova sunt îngrijiţi aproape 1.200 de oameni şi situatia este dramatică peste tot. Cei rămaşi îşi fac socotelile.
Banii sunt tot mai puţini şi munca este dublă. Chiar dacă se vor debloca posturile, posibilitatea să vrea cineva să vină într-un sistem bolnav este foarte mică. Raluca EPARU

Targul National Imobiliar (TNI)
Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co