Primul azil pentru bătrâni e doar o dorinţă
Preotul Grigore Melnic, parohul bisericii „Sf. Paraschieva” a reuşit să obţină un teren gratuit din partea administraţiei locale, pentru construirea unui aşezământ social. Conform contractului, în cel mult doi ani trebuia să obţină autorizaţia de construire, dar cu aproximativ şase luni înainte de expirarea termenului, actele lipsesc. Întârzierea aprobării Planului Urbanistic General al municipiului e una dintre piedicile apărute în calea succesului acestei iniţiative.
Preotul Grigore Melnic, parohul bisericii „Sf. Parascheva” a luat iniţiativa de a propune autorităţilor locale construirea unui aşezământ pentru bătrânii aflaţi în dificultate.
Constatând, în timp, problemele cu care se confruntă această categorie socială, care, din varii motive, ajunge să nu se mai poată îngriji, în toamna anului 2008 a apelat la administraţia locală, în vederea obţinerii unui teren propice construirii unui azil pentru bătrâni. În acest sens, Consiliul Local Câmpina a atribuit parohiei preotului Grigore Melnic un teren de 2.417, 50 mp, în folosinţă gratuită, la intersecţia Str. Petrolistului cu Str. Sălaj.
Preotul Grigore Melnic are obligaţia, prin încheierea unui contract de comodat pentru acest teren, ca, în doi ani de zile, să obţină autorizaţia de construire, depăşirea acestui termen anulând hotărârea Consiliului Local. Totodată, atribuirea în folosinţă gratuită a terenului se va face pe perioada existenţei construcţiei, fără a se schimba destinaţia acesteia. Părintele a declarat: „În momentul de faţă, ne aflăm în definitivarea actelor pentru acest loc. Urmează să se aprobe noul Plan Urbanistic General (PUG), după care vom putea scoate certificatul de urbanism şi autorizaţia de construcţie. Foarte important este faptul că locul e foarte bun. Urmează să vedem în ce măsură o să reuşim, pentru că sunt vremurile acestea grele. Am convingerea că, aşa cum am reuşit să ridicăm biserica în mai puţin de doi ani, o să reuşim să ridicăm şi azilul pentru bătrâni. Poate nu atât de repede”.
Azilul de bătrâni va avea 15 camere, locuite de câte două persoane. Vor fi primite nu doar persoanele vârstnice care au rămas singure, ci şi cei cu familii care nu le pot asigura îngrijirea necesară din cauza serviciului, care le ocupă timpul. Bineînţeles, familiile vor trebui să susţină, în funcţie de posibilităţile materiale, îngrijirea bătrânilor care vor locui în azil.
Preotul Grigore Melnic a ţinut să precizeze: „În privinţa fondurilor băneşti cu care vom demara lucrul pentru aşezământ, avem câteva promisiuni în acest sens, avem o fundaţie olandeză care, la fel, ne-a promis că ne va sprijini. Voi încerca să apelez şi la credincioşii care aparţin de biserica noastră, plus că am primit deja o donaţie pentru azil. Cu toate aceste forţe, sperăm să-l ridicăm cel puţin fizic. Aşezământul va fi construit, în principiu, pentru enoriaşii din parohia noastră, dar nu putem să întoarcem spatele unora care se află în dificultate şi nu locuiesc în această parohie. Vom apela şi la sponsori, în măsura posibilităţilor celor ce vor dori să ne ajute, vom apela şi la Consiliul Local şi la alte organizaţii care ar putea să ne ofere ajutorul lor.” Părintele Grigore Melnic face toate diligenţele necesare pentru a putea obţine actele necesare şi a începe construcţia azilului. Mai trebuie doar ca şi autorităţile locale să aprobe acel PUG de care depinde, printre altele, obţinerea autorizaţiei de construire.Carmen NEGREU