S-au votat bugetele pe Valea Prahovei!
17,7 milioane de lei pentru Comarnic, 21,5 milioane de lei pentru Buşteni şi 94,6 milioane la Câmpina. Acestea sunt sumele cuprinse în bugetele locale ale celor trei oraşe de pe Valea Prahovei, pe care administaţiile le-au votat şi le vor avea la dispoziţie pentru a face cât mai multe lucruri bune pentru comunitate în acest an.
Joi, 11 martie, a avut loc, la Comarnic, şedinţa de Consiliu Local privind aprobarea bugetului pe anul 2010. A fost una foarte aprinsă şi, pe alocuri, s-a redus la un dialog între primarul Dorian Botoacă şi consilierul din PNL Mihai Comănoiu. Acesta din urmă i-a reproşat edilului faptul că nu este respectată legea administraţiei, în condiţiile în care, de doi ani de zile, preşedinte de şedinţă nu este decât viceprimarul Mircea Cocă. În continuare, consilierul Mihai Comănoiu a prezentat, ca dintr-un rechizitoriu, nemulţumirile localnicilor din cartierul Ghioşeşti, lipsiţi de posibilitatea de a consuma apă potabilă, amânându-se mereu introducerea pe ordinea de zi a unui proiect pentru achiziţionarea unor filtre. Şi în urmă cu un an, primarul Botoacă promisese că proiectul va fi cuprins în Master Plan. Mihai Comănoiu i-a adus aminte primarului că şi în 2008 alocase peste cinci miliarde de lei pentru cumpărarea acestor filtre, dar care au fost redirecţionaţi în alt capitol de buget. În 2009, primarul promisese că în septembrie va cuprinde, în acelaşi „Mare Plan”, rezolvarea acestei probleme.
Un alt aspect evidenţiat de către consilierul Mihai Comănoiu a fost cel legat de alocarea, încă o dată, a 300 milioane de lei vechi, pentru repararea terasei Casei de Cultură, care ar fi trebuit să se facă de anul trecut. O sumă exorbitantă de bani, respectiv cinci miliarde de lei vechi, l-a pus pe jar pe Mihai Comănoiu, atunci când primarul a precizat că se vor aloca pentru „servicii de consultanţă în scopul accesării de fonduri europene”. Mare i s-a părut şi suma de 600 de milioane, alocată pentru carburanţi, în condiţiile în care, după spusele consilierului Comănoiu, Primăria deţine „doar un tractoraş şi un buldoexcavator”.
Agitaţie şi iar agitaţie
La şedinţa în cauză trebuia să depună jurământul Stelu Iordan, cel care ar fi trebuit să devină consilier din partea PNL, prin plecarea Cristinei Savu. Considerând atitudinea primarului Botoacă mult prea arogantă şi jignitoare faţă de persoana sa, din cauza faptului că acesta îşi uitase buletinul acasă şi nu-l putea prezenta pentru a fi învestit în calitate de consilier, Iordan a renunţat la funcţie.
La Buşteni se va reface
zona centrală
Criza financiară se resimte şi în staţiunea de la poalele Bucegilor. Dacă, anul trecut, fondurile primăriei erau de 230.740 lei, anul acesta ele nu depăşesc 215.400 lei. Chiar dacă bugetul este mai mic decât în 2009, investiţiile şi evenimentele programate a avea loc nu vor fi afectate. În plus, administraţia locală a depus mai multe proiecte pentru a atrage fonduri europene şi guvernamentale.
Se va reface zona centrală
Unul dintre ele a fost câştigat, deja, şi presupune reabilitarea centrului oraşului. Valoarea fondurilor alocate de Guvern se ridică la 5.200 de euro. „Buşteniul, deocamdată, nu duce lipsă de bani. Bugetul este aproape cât cel de anul trecut şi ne-am propus să finalizăm foarte multe investiţii în următoarele luni. Am câştigat săptămâna trecută un proiect mare pentru refacerea centrului staţiunii, iar acum vom încheia contractul şi vom demara licitaţia. Am mai primit aproximativ 2 milioane de euro pentru finalizarea cartierului Poiana Ţapului, Palanca, Podul Zamorei, Zamora Nouă, strada Fântânii şi Alpiniştilor. Putem să ne mândrim cu rezultate încă de pe acum, deoarece avem finanţare şi le vom încheia”, a precizat primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin.
Consiliul Local a aprobat şi lista evenimentelor din acest an. Astfel, pe 25 martie, peste 90 de persoane din Buşteni care au împlinit 50 de ani de la căsătorie sau care au rămas văduve, vor fi sărbătorite. Cuplurile vor primi din partea administraţiei locale câte 1.000 de lei, iar cei singuri, câte 500 de lei.
Unanimitate la Câmpina
Şi Consiliul Local Câmpina a votat bugetul pentru anul 2010, în cadrul unei şedinţe extraordinare. Cel care a prezentat proiectul cu propunerile pentru cheltuirea celor peste 94 de milioane de lei, a fost primarul Horia Tiseanu. „Bugetul anului 2010, spunem noi, cei din Primărie, este un buget echilibrat, la nivelul valorii de 94.625.000 de lei. După cum aţi văzut în expunerea de motive, 25,8 sunt sume defalcate din TVA, de la bugetul de stat, pentru finanţarea cheltuielilor de personal din învăţământul preuniversitar, Serviciul Public de Evidenţa Persoanei, creşă şi, parţial, asistenţa socială”, a declarat edilul Tiseanu. Printre altele, acesta a spus că este pentru prima dată când aproape 25% din bugetul municipiului este compus din fonduri europene atrase prin programe post-aderare.
Singur în Consiliu
Un moment interesant al şedinţei a fost acela în care Horaţiu Zăgan, singurul consilier PSD prezent în sală, a spus, ca părere personală, că este de acord cu bugetul propus de primar şi că orice fel de amendamente sunt strict politice. Nu am crezut că o să ajung să fiu unic reprezentant, în Consiliul Local, la o şedinţă de buget, al unui partid atât de puternic. „Nu o să vă spun decât atât, ca părere personală – nu angajez partidul pentru că nu am susţinere -, este un proiect de buget îndrăzneţ pentru perioada prin care trecem, multe din cele ce se regăsesc în cele câteva pagini ale proiectului reprezintă doleanţele cetăţenilor şi tot ceea ce sper este ca, la sfârşitul anului, bineînţeles, după rectificările care vor veni, să reuşim să bifăm ca realizate cât mai multe dintre poziţiile acestui buget”, a spus Horaţiu Zăgan.
Dacă de la PSD un singur reprezentat a fost în sală, cei doi penelişti, Elvis Arghir şi Enache Dragomir, au venit cu mai multe amendamente şi sugestii în ceea ce priveşte modul în care ar trebui cheltuiţi banii câmpinenilor, dar când a venit momentul votului în acest sens, acestea au fost retrase. La final, proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate.Adelina ANEI, Carmen NEGREU, Relu NISTOR