Politica

Preşedintele zice, politicienii comentează

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că angajarea răspunderii Guvernului Boc pe Legea Educaţiei este neconstituţională, hotărârea fiind luată cu 5 voturi la 4. Reacţia preşedintelui Băsescu, la aflarea acestei decizii, prin care a caracterizat CCR ca „o instituţie penibilă” a stârnit din nou discuţii printre politicieni, pe tema afirmaţiilor sale dure.

Nici senatorul Georgică Severin nu a pierdut ocazia să comenteze, într-o conferinţă de presă, cele declarate de preşedintele Băsescu. „Nu mi-am imaginat vreodată că, în România de după 1990, un preşedinte al Republicii România poate să afirme despre Curtea Constituţională că este „o instituţie penibilă”. Această declaraţie nu s-a făcut la Goldenblitz, la Goldenschlitz sau în altă parte, ci în faţa marilor investitori străini din România care, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele României, au aflat că românii sunt hoţi, că lucrează „la negru”, că, într-adevăr, taxele sunt foarte mari, că opoziţia e ticăloasă. Dar, mai ales, au aflat că în România separarea puterilor în stat este atât de mare, încât preşedintele Republicii îşi permite să facă Curtea Constituţională, „o instituţie penibilă”. Preşedintele Băsescu nu a înţeles rolul Curţii Constituţionale. Dacă Guvernul nu va mai veni cu propuneri de legi neconstituţionale, Curtea nu se va mai amesteca sau nu va mai fi sesizată”, a declarat Georgică Severin.
Fostul senator PDL nu s-a sfiit să considere că preşedintele României ar trebui să demisioneze în urma afirmaţiei sale. „Preşedintele Băsescu pur şi simplu, şi o spun cu toată responsabilitatea mea de senator şi ca o declaraţie politică, ar trebui să-şi dea demisia, după declaraţia făcută. Vă reamintesc că, în urmă cu câteva luni, pentru o declaraţie mult mai puţin importantă, legată de prezenţa Bundeswehr în Afganistan, preşedintele Germaniei şi-a dat demisia. Un preşedinte nu vorbeşte când vrea gura lui! Un preşedinte care respectă Constituţia pe care a jurat nu poate fi decât un arbitru, un moderator al puterilor de stat şi un om care nu-şi permite să-şi calce egalii în picioare”, a spus Severin.
Ca o concluzie, în contextul unei politici şi a unei guvernări haotice, senatorul nu vede decât o singură soluţie. „În momentul de faţă, suntem, încă, destul de apropiaţi de spiritul Constituţiei, iar soluţia logică, normală, care ar trebui să se aplice, este ca onor domnul Băsescu, pentru că numai el are posibilitatea, conform legii fundamentale, să iniţieze alegerile anticipate”, a spus Georgică Severin. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co