Cultura

Premieră la Biblioteca Judeţeană ”Nicolae Iorga”din Ploieşti

Săptămâna trecută, pentru prima dată, a avut loc o lectură publică din opera scriitorului francez Stendhal cu ocazia comemorării a 170 de ani de la trecerea lui în nefiinţă.

Pe numele său adevărat Henri-Marie Beyle, Stendhal a fost un scriitor francez renumit pentru fineţea analizei sentimentelor personajelor sale şi pentru lipsa intenţionată de sensibilitate a stilului său.
Se crede că şi-a ales pseudonimul literar ca un omagiu adus lui Johann Joachim Winckelmann, fondatorul arheologiei moderne, născut în localitatea Stendal din Germania. La manifestarea care a avut loc, zeci de elevi au ascultat curioşi fragmente despre şi din operele sale.
”El însuşi spunea la 1830, când apăruse «Roşu şi negru», că de abia după 1880 va ajunge să fie cunoscut în Franţa. De fapt, nu l-au cunoscut decât după 1910 în Franţa.
Noi astăzi practic am vrut să cinstim un scriitor un francez, noi francofonii. Avem şi noi intelectuali care l-au citit pe Stendhal, dar şi pe alte nume mari ale clasicismului. Nu ar trebui să existe elev de liceu care să nu fi citit din Stendhal măcar «Roşu şi negru».
Prin acţiunile noastre de la bibliotecă încercăm să insuflăm celor mai tineri plăcerea de
a-l citi şi înţelege pe Stendhal”, a declarat  directorul Bibliotecii Judeţene ”Nicolae Iorga”, Nicolae Boaru.
La întâlnire a luat parte şi o delegaţie din Franţa care a ţinut să fie alături de reprezentanţii bibliotecii din Ploieşti care au comemorat aşa cum se cuvine un scriitor de talia lui Stendhal. Mariana BADEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co