Pregătiri pentru referendum
Nici nu a trecut bine frenezia alegerilor locale de luna trecută, că românii se pregătesc din nou să iasă la urne.
Pe 29 iulie, suntem aşteptaţi să decidem dacă Traian Băsescu rămâne în continuare preşedintele României sau nu. Pentru că timpul este destul de scurt, în Prahova pregătirile sunt în toi. ”Instituţia Prefectului Prahova a primit, încă de sâmbătă, 7 iulie, materiale privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Programul calendaristic acoperă toată perioada între 6 iulie şi până cu 24 de ore înainte de data referendumului. Din acest punct de vedere, Prahova este în grafic. Pe 9 iulie s-au ales prin tragere la sorţi preşedinţii Biroului Electoral de Circumscripţie, iar cu cel puţin trei zile înainte de referendum. Secţiile de votare vor fi aceleaşi ca şi la alegerile locale din data de 10 iunie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Prahova, Mihai Condrescu.
Până pe 19 iulie, materialele necesare procesului electoral vor fi gata, urmând ca buletinele de vot să fie predate pe 27 iulie în fiecare localitate din Prahova.
Nu încălcaţi legea!
Pentru ca procesul electoral să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, în Prahova pregătirile sunt în toi. ”În judeţul nostru au fost stabilite un total de 614 secţii de votare, dintre care 155 în Ploieşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Prahova, Mihai Condrescu.
În Prahova, 683.451 de cetăţeni au drept de vot. Pentru ca alegătorii să nu cadă pradă tentaţiilor de luare de mită sau de vot ilegal, la nivel naţional a fost demarată o campanie de informare a populaţiei.
Obiectivele acesteia sunt informarea cetăţenilor asupra sancţiunilor legale prevăzute pentru încălcarea legislaţiei electorale şi conştientizarea acestora pentru asigurarea unui proces electoral legal.
”În perioada 15 29 iulie, la nivel naţional se va desfăşura campania «Votează Legal! Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!».
Obiectivele acestei campanii sunt informarea cetăţenilor asupra sancţiunilor legale prevăzute pentru încălcarea legislaţiei electorale şi conştientizarea acestora pentru asigurarea unui proces electoral legal”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Raluca Brezeanu.
Campania se adresează, în general, tuturor cetăţenilor români cu drept de vot, şi, în special, tinerilor care împlinesc 18 ani, celor care votează pentru prima dată, populaţiei cu drept de vot din mediul urban şi rural, membrilor formaţiunilor politice sau voluntari ai acestora, tuturor celor implicaţi în derularea campaniei electorale.
Mariana BADEA