Turism

Pregătire pentru salvare din avalanşă

Instructorii Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia au executat un exerciţiu demonstrativ de salvare-evacuare dintr-o avalanşă, fiind material de studiu pentru cursanţii care se pregătesc în domeniul schiului şi alpinismului şi fac parte din cadrul secţiilor şi posturilor montane ale Jandarmeriei Române.

Cele mai dificile intervenţii de salvare-evacuare în mediul montan sunt cele pe timp de iarnă, datorită condiţiilor grele de deplasare, vizibilităţii de multe ori reduse, temperaturilor joase, echipamentului alpin mai consistent şi mai greu, ceea ce face ca pregătirea fizică să-şi spună cuvântul.
Nu de multe ori, jandarmii montani pot cădea ei înşişi în capcanele muntelui, din cauza condiţiilor neprielnice enumerate (temperatură scăzută sau ridicată, fulgere, avalanşe, căderi de copaci şi pietre etc.), astfel, pentru a participa la acest gen de misiuni, jandarmii montani trebuie să posede o condiţie fizică foarte bună, să cunoască tainele muntelui şi, nu în ultimul rând, să aibă o pregătire de specialitate ridicată care să ducă la executarea activităţilor, atât pentru ei cât şi pentru cei salvaţi, în deplină siguranţă.
Numărul optim al unei echipe de intervenţie este de şapte-opt jandarmi, însă acesta poate varia datorită zonei în care se intervine; condiţiile de timp, anotimp şi stare a vremii, numărul persoanelor ce urmează a fi salvate şi apoi evacuate; numărul răniţilor transportabili şi natura traumatismelor suferite; dotarea cu echipamente şi tehnică montană etc..
În cadrul exerciţiului demonstrativ, instructorii montani au prezentat materialele din dotare şi tehnica folosirii lor, modul de abordare a terenului de către salvatori să poată ajunge la victime, fără a se pune pe ei însăşi în pericolul de a fi surprinşi de avalanşe.
S-a prezentat cum se face căutarea cu ARVA, sondarea terenului, săparea după victimă, modul de scoatere din zăpadă, acordarea primului ajutor, transportul cu targa până la primul punct sanitar.
Inconştienţa şi teribilismul unor turişti fac adeseori să se ajungă la situaţia de a-i recupera şi salva din mediul montan, astfel încât jandarmii care încadrează secţiile şi posturile montane trebuie să fie pregătiţi să acţioneze eficient şi la momentul oportun.

Targul National Imobiliar
Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co