Actualitate

Ploaia a scumpit legumele, în loc să le ieftinească

În plină vară, legumele sunt mai scumpe față de așteptările populației, pentru că pe piață avem recolte salvate cu greu din calea ploilor sau marfă din import.

Peste 1.000 de hectare cu legume au fost afectate de ploile căzute în Prahova în ultimele săptămâni.
Roșiile s-au mănat sau nu au rodit, iar legume ca morcovii și ceapa au fost acoperite de apă. 30% din producția de roșii, castraveți, ceapă și varză nu a fost protejată în sere și solarii, așa că, în unele cazuri, pagubele ajung și până la 100%.
Specialiștii Direcției Agricole și pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Prahova au spus că au căzut ploi acide care au distrus culturile de roșii, în special, cele mai afectate fiind cele din gospodăriile localnicilor, iar ulterior putregaiul provocat de umezeala solului a definitivat dezastrul. În plus, tratamentele de combatere a acestor fenomene nu au putut fi aplicate tocmai din cauza ploilor repetate.
La Dumbrava, Cornu, Drăgănești, Gherghița, Pucheni și Ciorani, suprafețele de tomate sunt în cea mai mare parte compromise.
Localnicii din Cornu, de exemplu, spun că nu au mai văzut un asemenea fenomen și s-au împăcat cu gândul că producția acestui an este iremediabil compromisă.
“Precipitațiile căzute în ultima perioadă au dus la o umiditate mare la nivelul solului și au determinat apariția bolilor, în special în zona de câmpie, care este, să zicem, cea mai afectată. Producătorii agricoli au avut serios de suferit la culturile de tomate în mod special”, a declarat purtătorul de cuvânt al DADR Prahova, Marian Marcu.

Ultimele încercări
Doar recoltele din solarii au fost ferite.
Până la o evaluare completă a pagubelor, prahovenii și-au cumpărat din nou răsaduri de roșii și le-au plantat, dar sunt neîncrezători în șansele de reușită ale culturilor, atâta timp cât în ultimele trei săptămâni, județul a fost sub avertizare de cod galben de precipitații și vânt puternic, iar atenționarile s-au adeverit de fiecare dată.
Pe de altă parte, culturile de toamnă stau ceva mai bine. Din 45 de mii de hectare, doar 600 au fost distruse până la 45%, de ploi și grindină.

Nemulțumirea comercianților
Cum prețurile sunt mari, pentru că munca a fost și ea mare, producătorii din Prahova, si nu numai ei, așteaptă în zadar clienții. Localitatea Băleni din județul Dâmbovița este vestită pentru legumele sale, o parte din acestea ajungând și pe piața prahoveană.
“S-au stricat majoritatea. Morcovii, cel puțin, totul clocea… Și ardeiul e compromis, roșiile la fel… Nici nu avem cum să venim cu ele, că sunt galbene, s-au pătat, morcovii nu i-am scos, că am zis că, după culdura asta, să vedem ce e bun și ce nu e bun”, a declarat Florica Iolu, unul dintre producătorii care își vând marfa la Ploiești. “Morcovii, ardeii, roșiile, toate sunt cu producție foarte slabă și chiar dacă mărești prețurile, cui să-i vinzi? Lumea nu are bani”, a spus și Ecaterina Cristea.
“S-au mănat și la noi, sunt solarii inundate, sunt terenuri cu morcovi inundate…, scoatem morcovii aproape din clocitură și îi alegem, dar jumătate îi aruncăm și doar cu jumătate venim la piață”, a declarat un alt comerciant.
Problema se complică atunci când vorbim despre plata pagubelor. Și asta pentru că, din totalul culturilor afectate, doar 60% sunt asigurate.Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co