Social

Peste 30.000 de şomeri în Prahova

somajReprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Prahova se așteptau ca numărul disponibilizărilor să mai scadă, dar, din nefericire, pentru perioada de timp imediat următoare, peste 1.000 de persoane vor rămâne fără un loc de muncă.

Angajații vizați pentru concedieri colective provin din domenii diverse, de la fabricarea mașinilor și utilajelor, construcții, fabricarea echipamentelor electronice, transport, până la colectarea deșeurilor. “Pentru luna mai, zece firme au anunțat că vor concedia peste 700 de persoane, iar pentru iunie am primit notificări de concedieri de la alte cinci firme. Acestea din urmă vor disponibiliza 449 de persoane. Așa că acum avem 30.083 de șomeri, dintre care 22.742 sunt indemnizați”, a declarat purtătorul de cuvânt la AJOFM Prahova, Sorina Florescu.

Ofertă mult prea redusă
În ceea ce privește locurile de muncă disponibile pe piața de profil, acestea sunt puține comparativ cu numărul mare al persoanelor fără ocupație. Există 800 de locuri de muncă vacante, dintre care 400 sunt numai în domeniul confecțiilor textile. Printre șomerii care caută loc de muncă, sunt mai nou și pensionari. Disperați că nu le ajung banii de la o lună la alta, aceștia vin la sediul AJOFM din Ploiești să vadă dacă găsesc ceva de lucru. “Ce să fac, dacă am o pensie de 600 de lei? Banca îmi oprește, pe un împrumut, 200 de lei și mai am nevoie și de medicamente. Dacă îmi mai iau și ăștia 15%, pot să mor. Așa că îmi caut ceva, măcar câteva ore de lucru, ca să mai scot un ban. M-ar interesa zidar. Chiar dacă e greu și sunt bolnav, nu am încotro”, spune un ploieștean.

Bursele nu sunt de mare folos
Cât despre bursele locurilor de muncă organizate periodic de AJOFM Prahova, la ultima manifestare de acest gen, doar 55 de persoane, dintre cele 2.066 prezente, și-au găsit un loc de muncă, iar alte 904 au fost selectate în vederea angajării.

Şomajul în statistici

Rata şomajului a ajuns, în prezent, la 9,6%. Din numărul total al celor rămași fără loc de muncă, 12.463 sunt femei. Cei mai mulți șomeri, respectiv 16.132, sunt în mediul rural, restul de 13.950 fiind din mediul urban. Localitățile cu cea mai înaltă rată a șomajului sunt Păcureți și Jugureni (16.6 %), Vâlcănești (13.5%), Măneciu (13.3%) și Boldești-Grădiștea cu 12.9%, la polul opus situându-se orașul Bușteni cu o rată de 3.8%, Ploiești cu 4.1% și Câmpina cu 4.8%. După nivelul de instruire se constată că cei mai mulți șomeri sunt absolvenți de învățământ gimnazial și profesional (21.263 de șomeri), urmați de absolvenții de învățământ liceal și postliceal (6.928 de șomeri), cei mai puțini fiind absolvenții de învățământ universitar (1.891 de șomeri). Repartizarea șomerilor pe grupe de vârstă ne arată că cei mai mulți șomeri sunt persoane cu vârsta cuprinsă între  40-49 de ani (9.021 de șomeri), urmați de cei cu vârsta între 30-39 de ani (7.510 de persoane). Cei mai puțini șomeri sunt cei cu vârsta peste 55 de ani (2.261 de persoane).
AJOFM Prahova reamintește tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă faptul că pot consulta zilnic o listă a locurilor de muncă vacante, afișate la sediul instituției din Ploiești, Strada Nicolae Iorga nr.1.Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co