Actualitate

Pământul a luat-o la vale

alunecari-de-teren-comarnic-1Mai multe cartiere şi un drum judeţean din oraşul Comarnic sunt afectate de alunecările de teren. Zăpada care s-a dezgheţat şi ploile au înmuiat pământul, iar oamenii nu mai pot dormi noapte de teamă ca nu cumva locuinţele să se prăbuşească. Disperaţi, fac apel la autorităţi să îi ajute, dar fondurile sunt greu de găsit. Solul este instabil și în alte zone din Prahova. La Boldești, aproximativ 200 de familii de pe dealus Seciu se tem pentru casele lor, iar la Brebu o conductă de canalizare a fost afectată în urma alunecărilor de teren.

Pământul nu mai suportă atâta apă cât a strâns în el. Alunecările de teren sunt din ce în ce mai frecvente în judeţul Prahova. În localitatea Tătaru terenul a luat-o la vale în mai multe zone. O locuinţă şi anexele acesteia sunt în pericol de prăbuşire după ce în pereţi au apărut fisuri serioase. Proprietarii casei, o bătrână în vârstă de 76 de ani şi fiul acesteia, de 46 de ani, au fost evacuaţi. Abia au reuşit să-şi scoată bunurile din imobil, acesta putând să se prăbuşească în orice moment. „Se vedea la ochi cum fuge pământul. Mi s-a spus să nu fac nimic la casă că nu am aprobare. Am recuperat lucrurile, dar acum unde să stau? Stau pe canapea, ca aurolacii, pe marginea drumului. Ne-a tăiat şi curentul. Suntem vai de mama noastră! Din ce o să mai fac eu casă acum?”, se întreabă Jean Stan, cel cu casa afectată de alunecarea de teren.
Oamenii spun că prin partea locului astfel de fenomene s-au mai întâmplat. „Dumnezeu dă, Dumnezeu ia! Am avut o casă care s-a dus aşa, am avut asigurare şi tot am recuperat ceva… Acum poate nu o fugi şi asta, că nu mai am asigurare… Am pierdut multe la viaţa mea. Toată lumea are necazuri, totul este să treci peste ele”, spune Marin Istrate, un  localnic din Tătaru.

Ajutor de la centru
Autorităţile locale au cerut ajutor de la Consiliul Judeţean Prahova, pentru a ridica un zid de sprijin. „E foarte rău ce s-a întâmplat. Apa s-a infiltrat şi s-a rupt o bucată de 20 de metri de teren, care a luat-o la vale. O să vedem ce ajutor putem să le dăm oamenilor cu casa avariată ca să şi-o poată repara, sau, dacă se mai repetă, să-i dăm un teren pentru o seciualtă casă”, spune primarul localităţii Tătaru, Elena Dobroţeanu.  La alte două imobile au apărut fisuri în pereţii portanţi. În funcţie de evoluţie se vor lua măsuri de evacuare a locatarilor. Reţeaua electrică din zonă a fost refăcută şi ea, de urgenţă, după ce alunecarea a dărâmat patru stâlpi de susținere. Pe de altă parte, s-a produs și fisurarea asfaltului în zonă, pe sensul de mers Tătaru – Călugăreni, în mai multe puncte, pe lungimi cuprinse între 0,20 –  0,50 m, evoluţia acestora putând afecta circulaţia rutieră pe unul dintre sensurile DJ 102 R.

Pământul o ia la vale în Comarnic
Coşmarul localnicilor din Comarnic a început în urmă cu trei săptămâni. Pe strada Gârlici, oamenii nu mai au pace de când dealul s-a surpat. Au făcut sute de sesizări la primărie, însă autorităţile ridică neputincioase din umeri. Un crater imens a apărut pe şoseaua proaspăt asfaltată, iar alunecările au ajuns aproape de gospodării. Cu lacrimi în ochi, familiile care locuiesc în zonă povestesc că nu vor să-şi vadă munca de-o viaţă năruită. „Am 61 de ani şi nu am văzut până acum aşa ceva. Îmi este frică, deoarece terenul fuge şi mai este un pic până la casa mea. Au venit de la primărie nişte persoane şi au bătut mai mulţi ţăruşi, au măsurat, însă nu se ştie când vor remedia problema. Pe drum nu mai pot circula maşinile, pentru că jumătate este distrus şi falia alunecă în fiecare zi tot mai mult. Suntem disperaţi”, a povestit Ion Cojocaru. Pereţii caselor deja au crăpat, iar proprietarii lor se roagă ca vremea să nu se strice. În fiecare zi, pâmântul se surpă, iar o ploaie ar putea provoca un dezastru. „Au asfaltat drumul şi se circula perfect pe el. De când a fugit terenul ne este frică şi să mai mergem pe porţiunea bună de drum. Nu am mai văzut aşa ceva şi îmi este teamă pentru locuinţă. Mai sunt 5 metri şi alunecările ajung la case. A doua falie a pornit de câteva zile şi pe zi ce trece, e şi mai rău. Păcat…”, a spus Gabriel Codău. Autoritățile locale au făcut nenumărare sesizări la Prefectură şi Consiliul Judeţean pentru a obţine fondurile necesare reabilitării. Prioritare sunt zonele în care alunecările au ajuns la locuinţele oamenilor.

Alunecări reactivate
„Multe alunecări sunt din 2005, iar acum s-au reactivat, iar altele au apărut după prima zăpadă şi au început să se extindă. Monitorizăm şi după aprobarea bugetului vom realiza studii de fezabilitate pentru Gârlici şi Valea Mesteacănului. Sunt premize să se activeze şi cele vechi din 2005, deoarece terenul a fost îngheţat, iar acum vremea s-a încălzit. Pentru toate alunecările suma este foarte mare şi se ridică la aproximativ 60 de miliarde de lei vechi”, a declarat primarul oraşului Comarnic, Dorian Botoacă.
În pericol este şi Drumul Judeţean 101 A care leagă oraşul Comarnic de comuna Secăria. Pe anumite porţiuni au apărut crăpături şi s-au format denivelări. Dacă alunecările vor continua, singura soluţie este închiderea acestuia. În momentul de faţă, maşinile circulă cu restricţie de viteză în punctul Aneta, iar oamenii din Secăria speră ca alunecările să stagneze, deoarece, în caz contrar, ar putea rămâne izolaţi.
Seciu o ia la vale
În acest cartier al orașului Boldești Scăieni, o anexa gospodărească stă să se prăbușească, doi stâlpi de înaltă tensiune au fost dărâmați, iar drumul în zonă s-a crăpat. Din cauza ploilor abundente din ultimele săptămâni, un mal de pământ a început să se prăbușească sub Drumul Județean 232, surparea oprindu-se la mai puțin de jumătate de metru de conducta de gaze și la câțiva metri de o casă locuită. Anexa gospodărească s-a lăsat în pământ atât de mult încât pereții stau să cadă.
Alunecarea a afectat și carosabilul, unde au început să apară fisuri. Autoritățile au fost nevoite să instituie restricție de circulație pentru traficul greu și să permită accesul mașinilor pe un singur sens. Pagubele, în cazul arterei rutiere, depășesc un miliard de lei vechi. Dacă pământul nu se stabilizează, se va impune evacuarea celor din zonă.
Drumul Județean 232 este singura cale de acces în zona cartierului Seciu. Carosabilul va trebui reabilitat și stabilizat pe o porțiune de cel puțin 200 de metri.

Bani pierduți
Probleme au fost și la Brebu, unde 900 de milioane de lei vechi s-au pierdut în urma alunecării de teren de la intrarea în comună, aceasta afectând canalizarea care este în curs de construire. „Probabil că apa care a pătruns intenționat pe canalizare, deoarece niște oameni au dat capacele jos, a dus la avarierea a 200 de metri de canalizare”, a declarat primarul localității, Dumitru Comăniță. Unii dintre săteni cred, însă, că de vină au fost utilajele grele care au lucrat pe porțiunea de pământ ce s-a desprins din mal și a luat-o la vale. Cert este că toți localnicii s-au ales cu paguba.
În tot județul Prahova, 19 localități au fost afectate de alunecările de teren în ultimele zile.Adelina ANEI, Raluca EPARU, Relu NISTOR

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co