Actualitate

Ortodocșii si catolicii sărbătoresc azi Ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena

Creștinii, deopotrivă ortodocși și catolici, îi sărbătoresc la data de 21 mai pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena.

Constantin cel Mare s-a născut în orașul Naissus din Serbia, în jurul anului 274, devenind suveran al întregului Imperiu Roman după învingerea lui Maxențiu și a lui Liciniu. Cea mai însemnată realizare a sa a fost Edictul de la Milano (313), prin care creștinismul ajunge să fie recunoscut de stat. Însă el va deveni religie de stat abia în timpul lui Teodosie cel Mare (379-395).

Ulterior, împăratul a scutit Biserica de impozite, i-a conferit dreptul de a primi donații și a dat episcopilor dreptul să îi judece pe cei ce nu doreau să fie judecați după legile statului. Totodată, a înlăturat din legile penale pedepsele contrare spiritului creștinismului, precum răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul roșu).

Mama sa, Flavia Iulia Helena, s-a născut în provincia Bitinia. În anul 293, generalul roman Constantiu Chlorus, la îndemnul împaratului Dioclețian, divorțează de împărăteasa Elena. Aceasta nu se recăsătorește, ci trăiește departe de atenția publică, dar aproape de fiul său. A reușit să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Hristos.

Împărăteasa Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri.

Există și mai multe tradiții populare legate de ziua de 21 mai, când se spune că este bine să nu se lucreze, pentru ca holdele și strugurii să nu fie distruși, iar până la data de 21 mai trebuie să fie semănate porumbul, ovăzul și meiul, potrivit tradiției populare.

Tot de Ziua Sfinților Împărați în calendarul popular este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constandinu Puilor sau Constantin Graur, când era interzis să se muncească, iar, prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări.

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co