Actualitate

Noi reguli privind inspectia tehnica periodica la autovehicule

 

Data de 20 mai a însemnat intrarea în vigoare a unor reguli noi, mai aspre, în ceea ce privește inspecţia tehnică periodică (ITP) a mașinilor, în sensul că lipsa efectuării acesteia la timp poate aduce ridicarea certificatului auto de către polițiști.

Conform uneia dintre noile prevederi, înmatricularea unui vehicul poate fi suspendată în cazul în care acesta este surprins în trafic fără a avea Inspecţia Tehnică Periodică valabilă, precum şi dacă vehiculul nu a fost înscris pe numele proprietarului de drept la 90 de zile de la achiziţionarea lui.

Tot începând din 20 mai, stațiile ITP sunt obligate să înregistreze video activitatea, să păstreze înregistrările timp de șase luni și să le pună la dispoziția Registrului Auto Român, în urma unei solicitări în acest sens.

Astfel, începând de ieri, talonul mașinii se suspendă automat odată cu expirarea ITP. Poliția va reține actele și plăcuțele de înmatriculare pe loc și șoferul nu mai poate pleca cu mașina. În cazul depistării în trafic a unui vehicul a cărei inspecţie tehnică periodică a expirat, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, vor fi reţinute şi certificatul de înmatriculare, plăcuţele cu numărul de înregistrare şi se va elibera dovadă fără drept de circulaţie.

Suspendarea va înceta în mod automat la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică. Suspendarea înmatriculării se aplică şi în cazul în care noul proprietar nu a solicitat autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. Suspendarea încetează la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

În același timp, activităţile de inspecţie tehnică periodică va trebui să fie înregistrate prin intermediul unui sistem video, alcătuit din cel puțin două camere de supraveghere şi un înregistrator digital DVR care să permită înregistrarea la rezoluţii înalte HD.

Conform noilor reglementări, activitatea desfășurată pe linia de ITP trebuie  înregistrată, păstrată timp de șase luni şi pusă la dispoziţia Registrului Auto Român.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co