Turism

ORAŞUL MEU: concursul de fotografie

inca-mai-exista-sperantaS-au decernat cele 37 de premii ale concursului de creaţie fotografică cu tema ORAŞUL MEU, iniţiat de clubul Rotary Valea Prahovei în şcolile din Sinaia, Buşteni şi Azuga. Au fost jurizate mai mult de 200 de fotografii aparţinând a peste 70 de autori elevi în clasele V-XII. Au participat în număr aproximativ egal băieţi şi fete, elevi din clasele V-VIII şi din clasele IX-XII. Cea mai bună participare a unei şcoli a fost cu 19 elevi iar cea mai slabă cu unul singur.
Fotografiile prezentate înfăţişează în general peisaje şi clădiri reprezentative. Unele se disting prin frumuseţe, altele ies în evidenţă prin textul explicativ care le însoţeşte. De pildă, una dintre fotografii reprezintă o veveriţă surprinsă pe asfaltul unui trotuar. Ce legătură are o veveriţă cu ”oraşul meu”, m-a întrebat un copil? Dacă citeşti textul afli că poza se referă la conflictul dintre natură şi oraş, la spaţiul construit excesiv betonat care a invadat pădurea iar titlul ”încă nu e totul pierdut” arată că în oraş, chiar dacă mai pot coexista încă o veveriţă şi asfaltul unui trotuar, lucrul acesta nu va dura la nesfârşit. O casă bătrânească, veche şi dărăpănată din Azuga îi întreabă pe privitori: ”de ce m-aţi părăsit?”. Într-o altă fotografie, un elev din Buşteni a pornit de la o fotografie de epocă, a căutat în oraş locul de unde ea a fost făcută, a realizat o imagine actuală din acel loc şi le-a comparat. Concluzia lui a fost că din noua imagine a dispărut între timp vechea Fabrică de Hârtie, constatare din care s-a născut şi titlul ”evoluţia industriei hârtiei din Buşteni şi mai apoi, distrugerea acesteia”.

Văzute prin ochii copiilor, lucrurile arată puţin diferit de felul în care le percepem şi le înţelegem noi, cei maturi, şi asta chiar în ciuda unor evidente dificultăţi de exprimare, atât în imagini cât şi în texte. Sunt vizibile lipsa unor sfaturi şi a unei îndrumări competente iar lucrul acesta s-ar putea lesne rezolva prin înfiinţarea în zonă a unui cerc şcolar de fotografie, pentru că interes există. Punând însă la un loc toate fotografiile şi ideile elevilor participanţi, sunt cel puţin două lucruri care iţi sar în ochi. Atunci când au fotografiat clădiri reprezentative sau pe care le-au considerat frumoase, cu toţii au surprins doar clădiri vechi. În nicio fotografie nu apare nicio clădire nouă, modernă. Aceşti elevi au înţeles imediat ceea ce noi ne prefacem că nu observăm, şi anume că azi se construieşte prost, repede, înghesuit şi fără gust. Mai mult, au remarcat prin comparaţie care sunt adevăratele valori durabile, le-au surprins în imagini şi asta este deja un mare câştig.
Un al doilea lucru evident este că din mai toate fotografiile lipsesc oamenii ca şi cum oraşele noastre au devenit peste noapte pustii. Unde sunteţi, deci, stimaţi cetăţeni ai oraşelor pentru că din imaginile copiilor voştri lipsiţi cu desăvârşire? Ascunşi în propriile case, copleşiţi de grijile lor, oamenii si-au lăsat oraşele pusti şi trăiesc la rândul lor singuri. Unde sunt deci iniţiativele personale, sau activităţile obşteşti, unde este reacţia societăţii civile faţă de întâmplările din oraş. Stimaţi cetăţeni, ca o concluzie, în viziunea copiilor voştri, aveţi deja mult prea multe ”absenţe” din viaţa publică a oraşului, mulţi sunteţi deja ”corigenţi”, unii chiar în pragul repetenţiei la participare, acţiune şi spirit civic.arh. Nicolae Dan MANEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co