Cultura

O altfel de educaţie

În “Săptămâna altfel”, şi Centrul Cultural „Aurel Stroe” a venit cu o serie de oferte la care au răspuns multe clase şi grupuri de elevi din Buşteni, Azuga, Sinaia dar şi din ţară.

Astfel, pe toată perioada, peste o mie de elevi au fost conduşi prin spaţiile expoziţionale, spaţiul muzeal „Aurel Stroe”, dar şi prin cele destinate activităţilor aplicative din Centrul Cultural, de către directorul acestuia, Constantin Spurcaciu.
Cu această ocazie, acesta le-a vorbit copiilor despre istoria, despre activităţile care se desfăşoară şi despre personalitatea lui Aurel Stroe, patronul spiritual al instituţiei.

Program diversificat
Miercuri, câteva clase de la şcolile „Nestor Urechia”, „Cezar Petrescu, Şcoala Sanatorială din Buşteni, dar şi un grup de copii din Ploieşti au participat la o audiţie muzicală în care, profesorul Marin Guşter i-a condus prin universul sonor şi emoţiile muzicale ale „Anotimpurilor” lui Antonio Vivaldi, ale Simfoniei a VI-a, „Pastorala” de Ludwig van Beethoven şi ale Simfoniei a V-a „Simfonia Destinului” de acelaşi autor.
Joi a fost zi de operă: trupa de teatru muzical a Asociaţiei „Fascinaţia Sunetului” – Timişoara a suţinut două reprezentaţii cu opera pentru copii „Hansel şi Gretel”.
Copiii au participat emoţional la spectacol reacţionând cu entuziasm la momentele narative şi muzicale sensibile din cadrul acestuia; iar la final au luat autografe şi s-au fotografiat cu artiştii.
Vineri, copii de la Şcoala din Azuga, de la Şcoala Sanatorială şi câţiva de la celelalte instituţii de învăţământ  din Buşteni au avut parte de o emoţionantă lecţie de istorie prezentată într-un mod inedit printr-un recital în memoria Reginei Maria, „Salve Regina”.
În cadrul acestuia, printre momentele muzicale interpretate de mezzosoprana Claudia Codreanu şi pianista Inna Oncescu cu lucrări tematice din creaţia universală, actriţa Liliana Pană a recitat din scrierile târzii ale reginei, scrieri încărcate de un adânc simţământ patriotic în care marea figură istorică descrie transformarea sa sentimentală dintr-o principesă engleză, într-o adevărată româncă.
Sâmbătă, în cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, au fost invitaţi trei artişti de la Liceul de Artă din Ploieşti (Antonia Tudose – clasa a V-a şi Ştefan Ioniţă – clasa a III-a la pian şi Sebastian Dinu – clasa a IX-a la chitară clasică) într-un recital cu lucrări din  Frederic Chopin, Francisco Tarrega, Franz Schubert, Y. Regundi şi Paul Constantinescu. În sală, pe lângă copii de la Şcoala Sanatorială din Buşteni a existat şi un public adult care a apreciat prin aplauze prestaţia micilor, dar virtuoşilor artişti.
Este evidenţiată calitatea de spectatori fideli ai elevilor de la Şcoala Sanatorială din Buşteni care, participând nu numai la toate activităţile oferite cu ocazia programului educaţional din săptămâna trecută, dar şi la aproape toate manifestările culturale oferite
de Centrul Cultural de-a lungul timpului, au ajuns la concluzia că prin
această participare nu au decât de câştigat. A. R.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co