Actualitate

NU vreau ca drogurile să-mi schimbe viaţa!

În perioada 01.11.-31.12. 2011, redacţia săptămânalului „Valea Prahovei” va derula o campanie de prevenire a consumului de droguri în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Prahova (CPECA).

În afara prezentării unor materiale adecvate în paginile ziarului, specialiştii din cadrul CPECA Prahova vor susţine prelegeri pe aceeaşi temă, în unităţile din învăţământul preuniversitar din municipiul Câmpina. Prin această campanie de prevenire a consumului de droguri, se doreşte o conştientizare mai accentuată, în special în rândul tinerilor, dar nu numai, asupra acestui fenomen cu grad ridicat de pericol pentru sănătate şi viaţă.
În această săptămână, vă prezentăm informaţii despre substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP), denumire agreată de către statele membre ale Uniunii Europene, mai cunoscute fiind, ca „etnobotanice” (Spice, Smart Drugs). În acest sens, vă punem la dispoziţie câteva pasaje extrase dintr-un studiu al A.N.A., fenomenul „Spice” – Tendinţe noi în consumul de droguri.
„În urma unor analize efectuate de către Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a fost evidenţiat faptul că principalele substanţe cu proprietăţi psihoactive identificate în produsele comercializate au fost cele din categoria canabinoizilor sintetici şi amfetamine-like.
Riscurile în plan fiziologic ale canabinoizilor sintetici: respiratorii – tuse cronică şi bronşită în cazul persoanelor ce consumă în mod regulat doze mari; cardiovasculare – amplificarea simptomelor cardiace la persoanele ce suferă de hipertensiune sau insuficienţă cardiacă; ale sistemului endocrin – alterarea hormonilor responsabili cu sistemul reproducător şi cu maturizarea sexuală; reducerea capacităţii de funcţionare a sistemului imunitar.

Riscurile în plan psihologic ale canabinoizilor sintetici: consumul zilnic poate încetini funcţionarea mecanismelor psihice, ca, de exemplu, capacitatea de învăţare, concentrarea atenţiei şi memoria; efecte asupra executării unor sarcini complexe, care necesită luciditate mentală şi coordonare psihomotorie, cum ar fi conducerea unui automobil, apariţia unor reacţii acute de panică şi de nelinişte; în cazul persoanelor cu predispoziţii patologice ,pot apărea o serie de tulburări psihiatrice de tip schizofrenic.
Amfetamine-like – produse de tip „sare de baie” (mephedrona) – este un drog stimulant cu puternic efect vasoconstrictor. Potrivit specialiştilor, acest drog poate provoca sângerări nazale, arsuri la nivelul nasului, probleme ale circulaţiei sângelui, erupţii cutanate, halucinaţii, anxietate, paranoia, convulsii. Consumul acestui drog poate genera şi alte probleme, cum ar fi reducerea concentrării, reducerea memoriei de scurta durată, tahicardie, palpitaţii, depresie, dilataţia pupilei (midriază), constricţie a maxilarelor cauzată de contractura involuntară a muşchilor masticatori (trismus) şi scrâşnet din dinţi (bruxism).
Flefedrona este un drog stimulant cu efecte similare mephedronei. Flefedrona are un scurt istoric al uzului uman şi toxicitatea acesteia nu este bine stabilită, cu toate că pare a fi similară acţiunii mephedronei, care a fost remarcată pentru efecte adverse, cum ar fi hipertermie, convulsii, precum şi alte complicaţii tipice în caz de supradozaj.
Metedrona este un drog stimulant cu efecte similare MDMA şi amfetaminelor.
Efectele subiective raportate sunt similare cu cele ale MDMA şi ale amfetaminelor, generând sociabilitate crescută, euforie, dezinhibare, energie, stimularea calităţilor afrodisiace. Reacţiile fiziologice includ dilatarea pupilei, hipertermie şi transpiraţie crescută. Trebuie remarcat faptul că unii analogi de amfetamine care conţin paramethoxy de grup, provoacă hipertermie severă şi chiar moarte”.
Dincolo de unele explicaţii mai ştiinţifice, un lucru rămâne cert: aceste substanţe nu fac decât să genereze mult rău în organism, inducând stări psihice deosebite (sinucidere) sau, prin consumul unei supradoze, pot duce chiar la deces. Oricând, o viaţă care îşi urmează cursul firesc se poate schimba în rău, nu numai pentru cel care consumă astfel de substanţe interzise, ci şi pentru cei din jurul său: familie, prieteni, colegi. De cele mai multe ori, aceştia ajung să-l izoleze pe cel dependent. Numai că, tocmai persoanele apropiate sunt cele care îl pot ajuta pe consumatorul dependent să-şi recapete normalitatea vieţii. De aceea, campania de prevenire a consumului de droguri se adresează şi acestora, fapt pentru care vom prezenta pe parcurs, modalităţi de implicare a societăţii în lupta cu „moartea albă”. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co