Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Necazuri pe semicerc

Asociaţia Sportivă Erigil Proviţa de Sus a fost constituită în urmă cu trei ani, la iniţiativa antrenorului, totodată consilier local, Mihai Burlacu, formându-se o echipă de handbal feminin, care a fost înscrisă în campionatul judeţean. Acum, aceasta se confruntă cu ceea ce oamenii din mediul sportiv numesc „furtul de jucători”.

Ca reper competiţional, anul trecut în februarie, echipa a câştigat prima ediţie a Cupei de Iarnă la Handbal. Rezultatele bune au devenit, deja, emblematice pentru comuna Proviţa de Sus, primarul Elena Cosmoiu implicându-se cu mult suflet şi nu numai, pentru susţinerea ei. La începutul lunii aprilie, anul în curs, antrenorul Mihai Burlacu şi primarul Elena Cosmoiu au constatat că echipa de handbal nu va putea participa la meciul organizat cu echipa din Plopeni. În ciuda faptului că totul fusese pregătit din timp pentru acest meci amical, având asigurat şi transportul printr-o sponsorizare, fetele nu s-au prezentat la ora stabilită pentru plecare. Dintr-un lot de 20, echipa a mai rămas cu 14, şase dintre ele fiind convinse, pe căi neortodoxe, să nu mai joace la această echipă. „Un individ câmpinean, Alin Nedelcu, despre care se zice că ar fi şi arbitru de handbal, a venit pe la sala de sport a Colegiului „Nicolae Grigorescu”. Eu nu mi-am dat seama niciun moment de ce vine. Venea după noi, peste tot pe unde aveam meciuri. M-a rugat, la un moment dat, să o primesc şi pe sora lui să facă handbal. O cam ţineam degeaba, fiind şi prea mare ca vârstă, născută în ’94. El a contactat unele fete din echipă, le-a promis marea cu sarea. Le-a pus în primul rând să dea o declaraţie că nu vor mai juca niciodată pentru echipa Proviţei de Sus, că n-au perspective. Din ce ştim noi, le-a promis că le legitimează la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Câmpina, care e un club de fotbal. Nu are nicio legătură cu handbalul, neavând vreo secţie în acest sens. Copiii, neinformaţi, au dat aceste declaraţii. Abia vineri seara am aflat că sunt în sala Grigorescu, să facă antrenament. Între timp au aflat şi părinţii lor. Sunt fete cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani. Lucrurile acestea mi le-au spus fetele care au refuzat să se ducă. Doamna primar Cosmoiu a încercat să ia legătura cu acest Nedelcu, dar i-a închis telefonul. Este foarte vulgar, nu putem discuta. Cei de la Grigorescu i-au spus că nu-i pot da sala, pentru că n-are o bază legală ca să facă un contract”, a spus antrenorul Mihai Burlacu.

Declaraţii date de minori?
Anul trecut, echipa a fost invitată să participe la Ankara, la Ziua Tineretului Turc, iar anul acesta, în iunie, din nou este aşteptată, la Trabzon. „Doamna primar Cosmoiu are toate actele pregătite. Nu ştiu ce mai putem face în două luni de zile, să mai creăm o echipă la fel de bună”, a declarat antrenorul Mihai Burlacu. Din cele povestite de el, se pare că unele dintre fetele „convinse” de acest Alin Nedelcu, nu ar fi spus părinţilor despre declaraţiile semnate, putându-se ridica o problemă de legalitate, având în vedere că acestea sunt minore. Mihai Burlacu spune că va discuta şi cu patronul Virgil Guran, de la CSM Câmpina, amintind că, în urmă cu câţiva ani, a mai fost o situaţie asemănătoare. Virgil Guran venise să formeze o echipă de fotbal. Mihai Burlacu având şi calitatea de consilier local, nu a fost de acord, la vremea respectivă. „S-a întâmplat ce am bănuit. A venit, a făcut echipa, a stat toamna, după care a plecat. Cu jucători cu tot! Între timp, părinţii s-au chinuit să-i ia de acolo, pentru că aveau contracte, să-i dea să joace în altă parte, pentru că nu jucau, fiind rezerve. Acum, aceeaşi poveste, în altă ramură de sport”, a spus, supărat, Mihai Burlacu.

Vrabia din mână…
Contactat, primarul comunei Proviţa de Sus, Elena Cosmoiu, a povestit cu amărăciune şi indignare: „M-am trezit sâmbătă dimineaţa cu antrenorul plângând în curte la mine, spunându-mi că seara le-a sunat pe toate fetele, aşa cum face de obicei înaintea unui meci, pentru a mai stabili amănunte legate de deplasare şi nu i-a răspuns niciuna. Era îngrijorător. Într-un final, a reuşit să vorbească cu o fată care i-a spus că le-a luat Alin Nedelcu la Câmpina, la domnul Guran, cu care vrea să facă echipă. Alin Nedelcu să nu înveţe nişte minore să mintă! Sau să le pui să facă declaraţii scrise că nu vor mai îmbrăca niciodată tricoul Erigil. M-a durut sufletul, pentru că a stricat un lucru bun. Dacă se va dovedi clar că aceste declaraţii s-au dat de către nişte minore, acesta e caz penal, pentru că niciun părinte nu a ştiut. În noiembrie, la un meci, a venit şi domnul Guran. Acum, dau filmul înapoi şi mă gândesc care era scopul venirii dumnealui acolo. De ce? De mult le urmărea, pentru că noi avem şi o publicaţie locală prin care evidenţiem diverse evenimente, implicit rezultatele echipei de handbal. Pe minciuni, nu se clădeşte un viitor, niciodată”.
Nu aşa!
L-am abordat şi pe omul de afaceri Virgil Guran, care deţine CSM Câmpina, întrebându-l despre implicarea sa în această poveste. „Nu am ştiut despre ce este vorba. Nişte băieţi tineri, unul fiind Alin Nedelcu, au venit să-mi ceară sprijinul pentru a înfiinţa o echipă de handbal feminin în Câmpina. Am spus că-i sprijin în această iniţiativă în limita posibilităţilor, pentru că eu cred că aloc cei mai mulţi bani pentru o activitate socială în Câmpina şi chiar sunt depăşit în momentul de faţă. Văzându-i entuziaşti, am fost de acord să-i ajut să formeze această echipă. Nu am ştiut că nu există, de fapt, echipa şi se iau jucătoare de la altă echipă. Am aflat acum, prin intermediul presei. Eu nu sunt de acord cu astfel de atitudini. De 17 ani cresc copii la echipa de fotbal şi m-am lovit mereu de acest „furt” al jucătorilor. Am transmis celor doi tineri că, dacă îşi rezolvă problema pe cale amiabilă cu Proviţa de Sus, eu îmi voi ţine cuvântul, aşa cum mi l-am ţinut întotdeauna şi o să-i sprijin în demersul lor. Eu nu vreau să-mi leg numele de distrugerea unei echipe. Tot respectul pentru ce se întâmplă la Proviţa de Sus şi pentru ce face primăriţa de acolo în domeniul handbalului”, a spus Virgil Guran.
Încercând să aflăm telefonic cum stau lucrurile chiar de la Alin Nedelcu, cel care a reuşit să creeze acest tsunami în mediul sportiv local, ne-am lovit de o atitudine ostilă, tânărul refuzând să comenteze situaţia creată de el şi consecinţele acesteia. Poate că adevărul se află undeva printre cele spuse de protagoniştii acestei poveşti. Singurul lucru concret este faptul că s-a distrus un lucru bun. O echipă de handbal feminin cu rezultate excelente, s-a lăsat amăgită de nimic şi de… nimeni.  Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co