Actualitate

270 de paturi desfiinţate din spitalele prahovene

Mai multe primării din Prahova dau în judecată Ministerul Sănătăţii după ce printr-un ordin, patru spitale din judeţ vor fi transformate în centre de primire a bătrânilor. Săptămâna trecută, apele s-au tulburat peste tot. La Bălţeşti, angajaţii centrului de sănătate, dar şi pacienţi şi localnci au ieşit în stradă şi au blocat drumul în speranţa că vor convinge autorităţile centrale să nu le închidă spitalul. La Urlaţi, personalul susţine că nu va părăsi spitalul atâta timp cât oferă servicii medicale şi nu a apărut niciun act scris pentru evacuare. La Buşteni mutarea copiilor a şi început şi nici la Plopeni nu a fost linişte.

Consiliile locale din Urlaţi, Plopeni şi Bălţeşti nu vor ca spitalele să fie transformate pentru că au adresabilitate şi în plus, în ultimul timp, în fiecare dintre ele au fost făcute modernizări şi au fost aduse dotări la standarde europene. Prahova vă rămâne cu 3.787 de paturi ceea ce înseamă foarte puţin comparativ cu numărul de locuitori (825.000), iar spitalele care vor rămâne vor fi supraaglomerate.

Au umblat cu minciuni
Judeţul Prahova rămâne, astfel, cu 4,5 paturi la mia de locuitori, ceea ce înseamă un procent sub media pe ţară. Autorităţile judeţene s-au luptat cât au putut pentru a opri acest gen de reformă. “Am discutat atât cu Raed Arafat, ministru secretar de stat, cât şi cu ministrul Cseke şi am plecat de la Bucureşti convins că administraţiile locale vor decide ce să facă cu aceste spitale. Ca a doua zi să vină ordinul. Deci am fost minţit în faţă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Prefectul Adrian Dobre susţine că cele 270 de paturi din spitalele de la Bălţeşti, Urlaţi, Plopeni şi Buşteni au fost transformate, nu desfiinţate, pentru că persoanele vârstnice vor beneficia de ele şi dotările din aceste unităţi. Activitatea unităţilor transformate va fi preluată, însă, de spitalele mari, în special de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, care oricum se confruntă cu problema lipsei de personal şi cu adresabilitatea foarte mare.
“Este foarte clar că în lipsa acestor unităţi, pacienţii se vor adresa spitalului nostru în special şi, cum e bine ştiut că ne confrumtăm deja cu lipsa paturilor din cauza adresabilităţii mult prea mari, e clar că vom avea o problemă”, a spus directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, dr. Adrian Strânbeanu. Medicii spun că numărul cel mai mare de solicitări va fi pe interne şi cardiologie, secţii foarte aglomerate în mod obişnuit.

Medicii de familie să-şi facă treaba
Pacienţii sunt şi ei supăraţi. Deja, din cauza numărului mic de paturi, sunt obligaţi să se interneze cu programare chiar dacă au probleme grave de sănătate.
“Este anormal ce se întâmplă. Din cauza vieţii grele, din ce în ce mai mulţi oameni se îmbolnăvesc. Cum să taie din paturi, în loc să adauge? Chiar vor să ne vadă mai repede în groapă…”, e de părere Maria Cârlan. De partea cealaltă, responsabilii din sistemul de sănătate spun că o bună gestionare va duce la rezultate bune şi cu mai puţine paturi, dacă şi medicii de familie îşi vor da mai mult interesul. “Este adevărat că s-a tăiat mai mult decât ar fi trebuit, dar ştiţi foarte bine că numărul de paturi se negociază în fiecare an şi poate anul viitor vom obţine mai mult”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova, dr. Cristian Vintilescu.
Prahova este al doilea judeţ din ţară ca număr de spitale după Bucureşti şi în plus, din cauza vecinătăţii cu Drumul Naţional 1, gradul de adresabilitate în urma accidentelor de tot felul este mai mare faţă de cel din alte judeţe.
Vremea protestelor
“Nu vrem să se închidă spitalul!” Asta au strigat la unison cadre medicale, pacienţi şi localnici din comuna prahoveană Bălţeşti, acolo unde Ministerul Sănătăţii a decis printr-un ordin, ca spitalul să se transforme în azil pentru bătrâni. Furioşi, oamenii au blocat drumul judeţean şi timp de aproape o oră zeci de autoturisme nu au putut pleca mai departe. Spitalul nu are datorii şi are toate cele 55 de paturi ocupate. Recent, aici au fost aduse dotări în valoare de 40.000 de lei dintr-o finanţare a consiliului local. Autorităţile locale şi judeţene au semnat chiar un protocol pentru ca acest centru de sănătate să devină, alături de celelalte trei spitale care, prin ordin ministerial trebuie să se transforme în azile de bătrâni, secţii exterioare ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Oamenii sunt nemuţumiţi pentru că în ciuda acestor demersuri, ministerul nu s-a lăsat înduplecat. De la 1 aprilie, cele 50 de cadre medicale sunt nevoite să-şi caute de lucru în alte unităţi. Cât despre pacienţi, aceştia vor fi evacuaţi şi cel mai probabil vor ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă unde pe secţiile de interne şi cardiologie sunt adesea şi câte doi bolnavi într-un pat. Pentru a ajunge la Ploieşti, însă, aceştia sunt obligaţi să vină de la o distanţă de 30 de km. La Centrul medical din Bălţeşti pacienţii puteau face atât recuperare cât şi să-şi trateze diverse boli interne. În plus, există şi un laborator de analize care deservea mai multe comune.

Vom rămâne fără muncă!
Disperaţi că vor rămâne şomeri, cei 112 angajaţi ai spitalului orăşenesc Urlaţi au ieşit în curtea unităţii să-şi strige necazul.
Degeaba a încercat primarul localităţii să-i liniştească spunându-le că va ataca ordinul de evacuare în contenciosul administrativ. Oamenii tot supăraţi sunt.
“Am dat deja o hotărâre că nu vrem să desfiinţăm spitalul. Nu au voie să sisteze plăţile de la Casa de Asigurări de Sănătate atât timp cât oferiţi servicii medicale. Aveţi sprijinul nostru. Când apare ordinul, îi dau în judecată, acum nu am pe ce”, le-a explicat primarul din Urlaţi, Marian Măchiţescu.
Pacienţii au început să plângă pentru că mulţi dintre ei stau în localităţi foarte îndepărate de Ploieşti şi le este greu să vină la spitalele din municipiu. “Eu sunt din Salcia şi am probleme cu tensiunea. Vin mereu aici, unde sunt bine tratat şi personalul este amabil. În plus, nu s-a întâmplat să nu aibă ce le trebuie. Cum să vin eu atâţia kilometri până la Ploieşti?”, a spus Marin Dobre.
Directorul medical, doctorul Dan Ionescu, lucrează în spitalul de la Urlaţi de peste 30 de ani.
Nu vrea să creadă că unitatea nu va mai exista ca spital şi spune că fără ordin de evacuare nu pleacă nicăieri. Spitalul din Urlaţi are 88 de paturi împărţite pe secţiile Medicină Internă, Chirurgie, ATI, Obstetrică-Ginecologie şi Pediatrie şi deserveşte atât oraşul Urlati, cât şi alte 13 localităţi cu peste 60.000 de locuitori.
Spitalul are chiar ecograf 3D, primit acum trei ani. Gradul de ocupare al paturilor este de 90% şi în ultimii ani, aici s-au făcut renovări şi s-au dotat secţiile cu o cheltuială de 60.000 de euro.

Evacuaţi de pe patul suferinţei
Cu lacrimi în ochi. Aşa au părăsit spitalul din Plopeni şi cadrele medicale şi pacienţii.
Aproape 70 de pacienţi au fost evacuaţi, vineri dimineaţă,  pentru că spitalul îşi va schimba profilul.
Nimănui nu i-a păsat că oamenii sunt paralizaţi, cardiaci sau suferă de alte afecţiuni pentru care necesită îngrijire medicală.
Cu bagajul lângă ei, pacienţii au aşteptat să vină cineva să-i ia. Nu ştiu unde se vor trata în continuare pentru că la Ploieşti au mai încercat, dar nu sunt locuri. Au fost, însă, şi pacienţi care nu au apucat să-şi anunţe familia că vor fi externaţi în regim de urgenţă. Aşa că aşteptau să-i preia ambulanţa. Cât despre cadrele medicale, acestea nu ştiu încotro o vor lua.
La fel de supăraţi s-au arătat şi locuitorii din Plopeni. De acum vor fi nevoiţi să vină 20 de kilometric, până la Ploieşti, pentru orice problemă de sănătate.
Spitalul din Plopeni avea 70 de paturi care erau ocupate aproape, în permanenţă.
Unitatea deservea şi alte zece localităţi din împrejurimi, adică mai bine de 50 de mii de oameni. Aceştia vor fi nevoiţi acum să meargă la Ploieşti pentru a se trata, dacă, bineînţeles, vor avea norocul să găsească loc în singurul spital unde se pot interna, Spitalul Judeţean de Urgenţă.

“Autorităţile locale sunt vinovate”
Nu toţi angajaţii spitalelor ce se vor transforma în azile pentru bătrâni vor avea locuri de muncă pe viitor. A recunoscut-o chiar şeful DSP Prahova, care afirma zilele trecute că reforma nu este chiar aşa de rea cum o văd oamenii. Până miercuri seară, aproximativ 200 de angajaţi ai celor trei unităţi spitaliceşti au venit la Direcţie cu cererea de redistribuire. O şansă are, însă, doar personalul medical. Cel auxiliar nemedical va avea o problemă, culmea, din cauza autorităţilor locale. “Pentru că autorităţile locale nu au dorit să fie de acord cu transformarea în cămine de bătrâni, personalul nemedical va avea de suferit pentru că nu va putea fi asimilat în aceste noi structuri”, a declarat directorul DSP Prahova, dr. Cristian Vintilescu.
Și cu redistribuirea personalului medical e o problemă. “Avem locuri vacante în spitale şi se va ridica măsura blocării posturilor acolo unde vor fi primite cadrele medicale din cele trei unităţi. Şi aici va fi o problemă, pe care sperăm să o rezolvăm, pentru că redistribuţia va creea riscul ca la unele unităţi sanitare să se depăşească procentul de 70% pentru cheltuielile de personal. Dar împreună cu Casa de Asigurări vom bugeta corespunzător unităţile respective”, a completat Vintilescu.
La preventoriul de la Buşteni nu poate fi vorba de redistribuţie, pentru că acolo aproape tot personalul va rămâne încadrat la căminul de bătrâni ce urmează a se face. Probleme vor fi, însă, la Plopeni, Bălţeşti şi Urlaţi. Directorul DSP Prahova nu a putu să ne pună la dispoziţie numărul angajaţilor care vor rămâne fără loc de muncă după reforma sanitară.

Preventoriu TBC pentru copii a fost închis
Preventoriul TBC pentru copii din Buşteni, de altfel singurul din Prahova, a fost închis la decizia Ministerului Sănătăţii de a-l transforma în azil de bătrâni. Cei 51 de copii au fost evacuaţi din clădire, iar soarta la mai bine de jumătate dintre ei este incertă.
În momentul de faţă, în ţară, mai există doar două unităţi spitaliceşti de acest gen. Preventoriul era „casa” celor 51 de suflete. Majoritatea tinerilor stăteau în unitate de la vârste fragede, iar despărţirea de personalul care îi îngrijea a fost grea.
Cei mici nu au înţeles de ce trebuie să se despartă de colegi şi de ce trebuie să-şi ia adio de la asistentele care le-au fost ani buni, prietene şi mame.
20 dintre copii au fost preluaţi de trei ambulanţe SMURD şi transportaţi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti şi la o casă de copii din Giurgiu.
„Având în vedere Hotărârea 212, unitatea nostră s-a desfiinţat. Copiii nu mai sunt la noi, iar despărţirea a fost foarte grea, chiar cumplită. Cei mici nici nu au înţeles foarte bine ce li se întâmplă. Noi am fost ca o familie aici, copii au avut parte de o îngrijire ca la carte şi îmi doresc ca acolo unde merg să se ataşeze oamenii de ei”, a precizat directorul financiar al Preventoriului TBC, Magda Turcu.
Pentru ceilalţi 31 de micuţi nu s-a găsit încă o soluţie. Rudele şi părinţii au fost anunţaţi că Preventoriul TBC din Buşteni trebuie eliberat. Oamenii s-au conformat, însă nu ştiu ce vor face de acum înainte cu micuţii care au nevoie de un tratament adecvat, costisitor de altfel, şi de o serie de condiţii specifice recuperării respiratorii.
„Copiii mei sunt foarte bolnavi, au bronşită astmatiformă amândoi. Tratamentul este foarte scump, posibilităţi financiare nu sunt. Culmea, am fost anunţaţi să-i luăm cu o zi înainte.
M-a sunat doctorul de familie şi apoi directoarea unităţii. Nu ni se pare corectă această decizie, mai ales că aici copiii aveau parte de o îngrijire adecvată, directoarea s-a ocupat extraordinar de bine de ei şi s-a implicat mult. Oare aceşti copii nu reprezintă nimic pentru cei care au decis închiderea unităţii?”, se întreba un părinte.
În locul Preventoriului TBC din Buşteni ar urma să se deschidă peste trei ani un azil de bătrâni. În momentul de faţă, în România mai sunt doar două preventorii TBC pentru copii: unul la Ilişua în Bistriţa Năsăud, iar celălalt la Deleni, în Iaşi. Raluca EPARU, Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co