Sanatate

Ne pleacă medicii de familie

Aproximativ 40 de medici de familie din Prahova au luat cu asalt, miercurea trecută, sediul din strada Take Ionescu al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova.

Medicii de familie au făcut cereri pentru a primi certificatele profesionale care să le faciliteze plecarea în ţări din Uniunea Europeană, unde să-şi desfăşoare meseria pe salarii mai mari decât aici. Aşa cum era de aşteptat preţ de o oră, activitatea registraturii instituţiei a fost blocată. Medicii spun că în situaţia în care ar semna noul contract cadru în alb vor da faliment. “Direcția de Sănătate Publică este cea care eliberează un act specific pentru atestarea gradului profesional și a specialității. Vom întocmi dosarul începând și cu acest document pe care îl vom obține astăzi și vom merge mai departe către minister, pentru a solicita dosarul pentru certificatul de conformitate”, a spus președintele Colegiului Medicilor Prahova, Simona Schnelbach. “Mă gândesc pentru prima dată serios să plec din ţară, chiar dacă până acum mi-a venit greu și să mă gândesc. Ni s-a arătat clar că nu contăm, că toate discuţiile şi deciziile se poartă și se iau fără noi. Aşa nu se mai poate, pentru că intrăm în faliment”, spune medicul de familie Oana Damian.
Conducerea Direcţiei de Sănătate nu a privit cu ochi buni această formă de protest. Directorul instituţiei a afirmat că acţiunea este una fără motiv atât timp cât normele metodologice ale noului contract nu au fost publicate. În plus, cel puţin o parte dintre medicii veniţi la Ploieşti au plecat din timpul orelor de program. “Înţeleg că pe medicii de familie îi nemulţumeşte aspectul pecuniar pe care îl reprezintă noul contract cadru, în sensul că-i dezavantajează. Noi ne vom adresa ministerului, dar cred că demersul este, deocamdată, inutil având în vedere că normele metodologice nu au fost aprobate”, a spus directorul DSP Prahova, dr. Cristian Vintilescu.
Reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale medicilor din Prahova spun că pentru acelaşi document vor veni în zilele următoare şi alţi colegi. În judeţ sunt 365 de medici de familie, dar pentru numărul de persoane ar fi ideală prezenţa a încă 42. DSP speră, însă, că medicii vor renunţa la protest şi că vor înţelege în cele din urmă considerentele pe care le-au avut în vedere guvernanţii când au gândit noul contract cadru.  Raluca EPARU

Targul National Imobiliar
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co