Muzică de excepţie la Gala FolkCampFest
Sala de spectacole a Casei de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina a găzduit pentru două seri, Gala FolkCampFest. Pe scenă au urcat nume consacrate ale muzicii folk cum ar fi Dinu Olăraşu, Emeric Imre, Cristi Corcioveanu, Mircea Baniciu, Alutus, Iulia Em, Fox Studis, Ovidiu Mihăilescu şi Tituş Constantin, care au încântat publicul cu melodii de excepţie din repertoriul propriu.
Deşi numărul spectatorilor nu a fost foarte mare, cei prezenţi au creat o atmosferă mai mult decât plăcută.
Fie că au crescut cu muzica folk, fie au descoperit-o pe parcursul acestor două seri, aceştia s-au bucurat pe deplin de spectacol şi de abia aşteaptă ediţia a doua a Galei FolkCampFest.
Iar organizatorii îşi doresc pentru anul următor un eveniment mult mai mare, eventual undeva în aer liber, cu mult mai multe nume sonore ale folkului dar şi cu un public mai numeros.
Artistul Emeric Imre a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre, pentru dumneavoastră.
Reporter: Pentru prima dată la Câmpina?
Emeric Imre: Nu, am mai fost aici… Dacă îmi aduc bine aminte, aici exista un festival folk înainte de 1989 şi chiar am participat ca şi concurent atunci… Au trecut nişte ani, cred că era prin 1986… Am mai fost şi cu Adrian Păunescu, cu Cenaclul Flacăra…, am mai fost de câteva ori.
Reporter: Cum vi se pare publicul câmpinean?
Emeric Imre: Întotdeauna când am fost l-am simţit poate puţin mai altfel, asta din cauză că nu se întâmplă des concerte de muzică folk în Câmpina, din păcate.
Dar, în ultima perioadă, am mai fost cu poetul Florian Silişteanu – am încercat un proiect pe care l-am început aici, la Câmpina, „Un poet şi o chitară”.
Am avut plăcerea să întâlnesc foarte mulţi tineri care sunt aproape de muzica folk şi atunci a fost o sală plină. Este îmbucurător faptul că se încearcă acest festival şi-mi doresc să reuşească.
Oraşul Câmpina merită întâlnirile acestea, merită ceea ce un artist trebuie să dea live publicului care vine să vadă acest gen de manifestare.
Reporter: De unde şi de când dragostea pentru muzica folk?
Emeric Imre: Dragostea pentru muzică e dintotdeauna şi pentru folk a apărut prin 1980-1981. De atunci cochetez cu muzica folk, dar eu studiind şi vioară în clasele mici…, după cum ştiţi am şi trupă, Emeric Set, intenţionând să duc muzica folk puţin mai departe…
Reporter: În afară de Emeric Imre, un alt artist folk preferat?
Emeric Imre: Mulţi…, mulţi prieteni dragi pe care îi iubesc şi îi apreciez, cum ar fi Mircea Baniciu, Dinu Olăraşu, Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Cătălin Ungureanu…
Sunt foarte mulţi, ar trebui să vă spun foarte multe nume, pentru că fiecare are câte ceva aparte, adică mă gândesc că fiecare încearcă să aducă un stil propriu în acest mare stil.
Reporter: Ce le transmiteţi câmpinenilor?
Emeric Imre: Să aibă multă sănătate, o viaţă cât mai bună şi să dea Dumnezeu să iasă, odată, toată lumea din marasmul acesta în care ne zbatem, ca să avem timp să ne întâlnim şi să aşezăm lucrurile aşa cum trebuie, în normalitate. Elena TOMA