Muzeul trenuleţelor a fost redeschis
După o perioadă în care a fost închis pentru reamenajare, Muzeul Trenurilor în Miniatură din Sinaia a fost redeschis pentru public.
Au fost aduse noi garnituri de tren, oraşele sunt mai animate şi a apărut chiar şi un joc LEGO unde se poate construi o cale ferată.
Exponatele au fost admirate de un număr mare de vizitatori, copii şi adulţi deopotrivă.
„Dacă aş avea o casă mai mare, cred că aş înnebuni vecinii cu zumzetul trenuleţelor. Sunt foarte frumoase, foarte frumoase…, e o nebunie; cred că aş putea să stau ore în şir să le privesc”, a spus unul dintre vizitatorii maturi ai muzeului.
„Fac o linie ca să mă joc cu trenuleţele, asta îmi place aici”, a mărturisit un băieţel entuziasmat de posibilitatea de a construi o cale ferată. „E foarte frumos. Când eram mic, aveam la unchiul meu două sau trei astfel de trenuleţe şi toată ziua eram cu ele prin toată casa. Încă sunt copil şi până voi fi pe patul de moarte tot copil voi rămâne. M-aş juca şi atunci cu trenuleţele…”, a declarat un vizitator. „Mă bucur că există la noi în ţară o expoziţie atât de interesantă, la Sinaia. Cel mai mult mă bucură faptul că a fost iniţiativa a doi artişti”, a declarat o vizitatoare.
Istoria locului
Clădirea care adăposteşte miniaturile şi este un loc de joacă excelent pentru copii, este încărcată de istorie. Construită în 1886, a fost prima Gară Regală din România. „În această gară, în acest loc, a staţionat, plecând pe ultimul drum, regele Carol I. Aici a fost adus de la Peleş, în mijlocul acestei săli a fost depus şi de aici a fost urcat în trenul mortuar spre Curtea de Argeş, pe ultimul drum. Asta se întâmpla în 1914. Acelaşi lucru s-a întâmplat în 1927, cu regele Ferdinand I.
Iată două evenimente care s-au petrecut în acest muzeu”, a spus inginerul Radu Bellu, din cadrul Regionalei Căi Ferate Braşov.
Muzeul este deschis zilnic între orele 10.00-18.00, iar preţul unui bilet este de cinci lei pentru adulţi şi trei lei pentru copii. Claudia BIRLA