Administratie

Muzeu aviatic la Băneşti

monument-banestiPrimarul comunei Băneşti a pus, de curând, bazele unui proiect care are ca scop înfiinţarea unui muzeu aviatic, în zona numită de localnici „la avion”.

Este locul în care pe 13 septembrie 1913, îşi pierdea viaţa aviatorul Aurel Vlaicu. Tocmai de aceea se doreşte ca muzeul să fie gata până la data împlinirii a 100 de ani de la evenimentul respectiv. „S-au făcut nişte demersuri la Bucureşti, la Ministerul Apărării Naţionale, pentru a intra în posesia a trei avioane Vlaicu I, II şi III, care vor fi amplasate într-un muzeu închis, în zona monumentului. În exterior vor fi aduse cinci-şase avioane de producţie românească, IAR –uri”, a declarat primarul comunei Băneşti, Gheorghe Stoica.
În urmă cu aproximativ zece ani, în zona respectivă, a existat un avion, care constituia un punct turistic îndeosebi pentru copii. Acesta fusese adus de primarul de la acea vreme, Gheorghe Niţu, pentru a amenaja în el un restaurant. Dar „primarul care a venit în continuare nu a mai ţinut cont de acel plan şi avionul a început să se deterioreze, motiv pentru care când l-a vizitat un grup de copii care se întorceau de la munte, unul dintre aceştia şi-a rupt piciorul. Apoi s-a luat măsura dezmembrării şi ducerii lui la casare”, a explicat primarul Gheorghe Stoica.

Sprijin de la Judeţ
O parte din fondurile necesare susţinerii acestui proiect vor veni de la Consiliul Judeţean. „După cum se anunţă, bugetul pe anul acesta va fi mult mai mic decât cel de anul trecut, dar cu sprijinul Consiliului Judeţean sper să realizăm acest proiect. Chiar avem asigurări din partea domnului preşedinte Mircea Cosma, care este pasionat de istorie, şi sperăm să obţinem bani suficienţi pentru a realiza acest obiectiv”, a declarat primarul Gheorghe Stoica.
În memoria lui Aurel Vlaicu a fost ridicat la Băneşti un monument, care are deasupra o acvilă cu aripile deschise. Acesta marchează locul evenimentului din septembrie 1913. Elena TOMA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co