Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Moş Martin în vizită la Buşteni

La Buşteni, urşii au început să coboare tot mai des în oraş în căutarea hranei. Dacă până acum animalele veneau mai mult noaptea, moş Martin a început să-şi facă apariţia pe străzile oraşului în plină zi.

Nemulţumiţi, localnicii au făcut reclamaţii la primărie şi speră că cineva va lua măsuri şi animalele înfometate vor fi îndepărtate de zonele populate. Vizitele urşilor în cartierul Cezar Petrescu s-au lăsat până acum doar cu geamuri şi borcane de murături sparte, fără victime sau pagube însemnate. Localnicii spun că, în căutarea hranei, animalele au început să vină ziua-n amiaza mare la tomberoanele şi la magaziile din zonă. Săptămâna trecută, la ora 10 dimineaţa, atras de mirosul de mâncare, un urs a venit la fereastra bucătăriei, unde o femeie făcea mâncare. Din fericire, aceasta a reuşit să închidă repede geamul şi animalul
s-a mulţumit doar cu ce a găsit într-o magazie din curte. După ce s-a săturat, moş Martin a plecat liniştit spre pădure, pe aleile dintre blocuri.

Demers după demers
Reprezentanţii administraţiei locale au făcut demersurile necesare la Ministerul Mediului şi la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Prahova pentru îndepărtarea urşilor din zonele populate. Edilii din Buşteni au făcut tot ceea ce intră în competenţele lor pentru a ţine animalele departe de zona urbană. Au securizat zonele de strângere a gunoiului menajer şi au montat afişe de atenţionare cu zonă frecventată de urşi.
Viceprimarul din Buşteni, Nae Savel, este de părere că până când cei responsabili de animale nu vor lua măsuri, nu au nicio putere, decât să sesizeze. „Am făcut sesizări la Ocolul Silvic Azuga, la Direcţia Silvică Prahova, la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Prahova şi la Ministerul Mediului, dar nimeni până acum nu-şi asumă nicio responsabilitate în ceea ce priveşte prinderea şi relocarea lor. Au fost câteva acţiuni întreprinse de membrii şi pădurarii Ocolul  Silvic  Azuga. S-au mai făcut patrule, i-a mai speriat, a mai tras după ei, dar foamea e foame şi nu poţi să-i stăpâneşti. Ca administraţie locală, am luat câteva măsuri privind aducerea la cunoştinţa cetăţenilor că resturile menajere trebuie depuse la tomberoane doar ziua, iar firma de salubritate trebuie să le ridice imediat, să nu mai aibă mâncare peste noapte. Dacă pot reduce plimbările în timpul serii în jurul blocurilor şi pe străzi lăturalnice să o facă. De asemenea, am electrificat zone care până acum nu necesitau acest lucru, tot din această teamă că oamenii vor fi atacaţi de urs”, a spus Nae Savel.
Conform estimărilor, în pădurile din staţiunea Buşteni trăiesc aproximativ 20 de urşi, iar dacă aceştia nu vor primi hrană suficientă în pădure, departe de oraş, vom avea o vară destul de periculoasă. O altă soluţie ar fi capturarea şi relocarea animalelor în rezervaţiile speciale din ţară, dar această decizie nu o poate lua decât Ministerul Mediului. Claudia BIRLA

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co