Actualitate

Mitingul s-a încheiat, protestele continuă

Nu au fost prezenţi în stradă, în faţa parlamentarilor, într-un număr atât de mare pe cât
şi-au dorit. Consideră că au fost împiedicaţi şi nemulţumirea lor este acum şi mai mare la adresa celor care ne conduc. Cadrele din Ministerul Administraţiei şi Internelor care activează în Prahova rămân pe baricade.

Mitingul care a avut loc în 27 octombrie a adunat, din rândul poliţiştilor şi al personalului contractual civil angajat in instituţii ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, aproximativ 100 de persoane membre de sindicat din Prahova, dintr-un efectiv de 1.500. Motivul principal al acestei slabe participări a fost declararea unei situaţii de gradul unu la nivelul inspectoratelor de poliţie şi de gradul zero pentru judeţul Ilfov, respectiv Bucureşti. „Ne gândim chiar să depunem o plângere penală împotriva ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, pentru implicarea în activităţi care sunt prevăzute în Constituţie”, a declarat liderul sindical al poliţiştilor prahoveni, Florian Ioniţă, percepând instituirea celor două situaţii ca o presiune exercitată asupra membrilor de sindicat, pentru a le înfrâna participarea la miting într-un număr cât mai mare. În privinţa atmosferei de la miting şi a unor încercări de provocare, care să genereze situaţii conflictuale în rândul manifestanţilor, liderul Florian Ioniţă a declarat: „La miting, ne-am desemnat oamenii de ordine. Cunoscându-ne între noi, am văzut când se încerca să pătrundă printre rânduri alte persoane. Le-am sugerat politicos să-şi vadă de treabă”.

Ce-au vrut protestatarii
În ceea ce priveşte aşteptările pe care le-au avut în urma acestei manifestări, planificată la scară naţională, Florian Ioniţă a mai spus că „s-a sperat ca legea referitoare la tăierea salariilor să cadă. Din păcate, moţiunea a picat. Cei care au promovat legea au rămas tot acolo, dar mergem înainte. Vom fi solidari cu cei care vor intra în grevă generală, noi neavând voie să facem acest lucru. Noi avem patru solicitări şi nimic mai mult: legea salarizării, a pensionării, protecţia reală şi juridică a poliţiştilor, acordul de muncă. Nu vom abdica de la aceste principii şi vom merge înainte prin orice metodă legală. Ilegal nu are rost. Deja am luat amendă 10.000 de lei, pentru mitingul din 24 septembrie de la Cotroceni, în condiţiile în care nici nu am participat. Am făcut contestaţie”.

Altă instituţie, aceleaşi nemulţumiri
Carmen Măinică, lider sindical din cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, a afirmat că, la nivelul acestei instituţii, nu s-a instituit situaţie de gradul unu, aşa cum a fost în cadrul inspectoratelor. „Nu a existat o astfel de situaţie şi nu au existat niciun fel de presiuni. Nimeni nu a sugerat cuiva, sub o formă sau alta, să nu meargă la miting. Problema e că majoritatea membrilor e speriată, având o frică ancestrală faţă de tot ceea ce ar putea însemna miting, manifestaţie, deoarece nu există exerciţiu democratic. După foarte mulţi ani de comunism, oamenii s-au învăţat să fie docili, temători. Este mult mai uşor să-ţi bagi capul în nisip ca struţul, sperând că lucrurile se vor îndrepta de la sine”, a spus Carmen Măinică.
Ca şi colegul său Florian Ioniţă, liderul Carmen Măinică consideră că „după o astfel de manifestaţie, ar fi obligatorie organizarea unei greve generale.
Din păcate, poliţia nu poate să participe la grevă, ci doar să-i susţină moral pe ceilalţi sindicalişti din sistemul bugetar, prin declaraţii de presă, eventual printr-o grevă japoneză de câteva ore sau pe termen nelimitat”. Până la noi proteste, însă, este posibil ca numărul poliţiştilor prahoveni să fie în continuă scădere. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co