Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Medierea, o necunoscută pentru prahoveni

mediereDin ce în ce mai mulți prahoveni se plâng de termenele mult prea mari pe care instanțele de judecată le dau pentru procesele în care sunt implicați. Judecătorii admit că asta este cu adevărat o problemă, dar această situație nu poate fi evitată din cauza numărului mult prea mic al celor care trebuie să împartă dreptatea. Soluția pentru toate aceste neplăceri există, dar e mult prea puțin folosită – medierea.

Procedura de mediere există din 2006, dar a fost dificil să fie implementată, fiind mai puţin cunoscută, necesitând timp pentru aprofundarea ei atât de către cetăţeni, cât şi de cei care o vor aplica. În Prahova există 16 mediatori atestați, unde vă puteți adresa pentru rezolvarea divergențelor cu care vă confruntați în viața de zi cu zi.
Purtătoarea de cuvânt a Judecătoriei Câmpina, judecătoarea Miruna Căzănescu, a prezentat câteva date despre această procedură utilă, complexă, ca fiind o alternativă la procesul în instanţă: „Oricine poate fi mediator, trebuie doar să urmeze nişte cursuri, sau poate fi asimilat cu masterul. Nu trebuie neapărat să aibă cunoştinţe de drept. Pot fi mediatori chiar şi notari, avocaţi, totuşi, în condiţiile legilor lor speciale. Cursurile sunt organizate de către Consiliul de Mediere. Nu se ştie încă, cuantumul taxei plătite de către cei care solicită mediator. Încă nu am primit lista mediatorilor din Prahova. Medierea se poate aplica în cauze civile, comerciale de orice fel. În cauzele penale, privind infracţiunile pentru care împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, de exemplu vătămări, în general formele uşoare de infracţiuni. Dar şi în raporturi de dreptul familiei. O altă obligaţie a mediatorului este aceea de a fi obiectiv, imparţial. Oricum, se pune mai mult problema de competenţă. În situaţia când se vede depăşit într-o speţă, are obligaţia conform legii şi al unui cod deontologic, să se retragă în momentul în care observă că nu mai poate fi imparţial”.

Costuri reduse
Indiferent de tarifele care vor fi stabilite pentru procedura de mediere, cu siguranţă se vor reduce costurile celor care vor dori să-şi rezolve diferendele în afara instanţei de judecată. Procedura de mediere permite totuşi, să mergi la mediere însoţit şi de avocat, căruia îi plăteşti separat, onorariul. Aşa cum a declarat judecătoarea Miruna Căzănescu, medierea se finalizează printr-o hotărâre: „Dispozitivul hotărârii va fi, practic, textul acordului părţilor, pe care însă, instanţa îl poate cenzura. Adică instanţa este obligată să verifice dacă sunt respectate dispoziţiile legii, dacă înţelegerea nu contravine ordinii şi liniştii publice. Acordul are doar valoarea unui înscris sub semnătură privată. Se poate ajunge din nou în faţa mediatorului, dacă între timp apar neînţelegeri între părţi sau se poate ajunge la instanţă. Mediatorii pot fi traşi la răspundere disciplinară prin Consiliul Mediatorilor care se poate concretiza în amenzi, excluderea din profesie etc. Hotărârea Consiliului constituie titlu executoriu”.

Speranțe pentru judecători
Judecătorii speră ca medierea să ajungă o practică cât mai des întâlnită. „Parcurgerea procedurii medierii de către părți și soluționarea în această fază ar presupune o degrevare considerabilă a volumului de muncă, prin diminuarea numărului de dosare”, a declarat vicepreşedintele Tribunalului Prahova, judecător Alina Anton.
Costurile medierii sunt mici, comparativ cu cele ale unui proces. Un acord de mediere costă 200 de lei, dar poate ajunge și la 1.000 de lei. Chiar și așa, e mult mai puțin decât onorariul avocaților și taxele de judecată percepute de instanțe.
Și, ceea ce este mai important, în trei-patru ședințe totul se poate rezolva, fără să mai așteptați o soluție luni, sau chiar ani.Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co