Imobiliare Valea Prahovei
Politica

Me som rom – Eu sunt rom!

Gavriş Lingurar, preşedintele Asociaţiei Romilor „Frăţia” (ARF) din Câmpina, a dorit să facă o declaraţie publică cu privire la decizia luată de cele două Camere ale Parlamentului, în legătură cu înlocuirea apelativului „rom” cu cea de „ţigan”.

„Me som rom – Eu sunt rom! De acord că sunt şi popoare care folosesc cuvântul „ţigan” când se adresează poporului nostru, dar la români are semnificaţie negativă. Felicităm senatorii şi deputaţii României pentru decizia de a respinge iniţiativa deputatului Silviu Prigoană prin care se dorea schimbarea apelativului „rom” cu cea de „ţigan”, un cuvânt care nu se regăseşte în limba romani. Pentru că deputatul Silviu Prigoană şi-a creat imaginea pe averea făcută din gunoaie şi pentru că noi credem că domnia sa ţine mult la curăţenia României, respectiv, pentru că pe Valea Prahovei mai este, încă, mult gunoi, dar şi destui romi dispuşi să muncească civilizat, îi recomandăm să investească într-o staţie de sortare selectivă a deşeurilor. Asociaţia Romilor „Frăţia” îi garantează că îi va furniza resurse umane calificate. Dacă le va da un loc de muncă şi echipament de protecţie, noi garantăm că vom raporta, corect şi zilnic, numărul de kilograme de deşeuri sortate selectiv de către personalul angajat. Cu carte de muncă”, a menţionat Gavriş Lingurar.

Soluţia lor
Preşedintele ARF atrage atenţia autorităţilor locale şi judeţene, respectiv consilierilor aleşi din judeţul Prahova, că „ar face bine să voteze un plan integrat de abordare a grupurilor vulnerabile, pentru că numai astfel vom putea atrage şi noi resurse de cofinanţare. Trebuie să existe o viziune unitară şi o minimă cofinanţare a soluţiilor. Soluţia ARF pentru locuri de muncă în judeţ este ca şi consilierii să vrea să privească judeţul ca o singură ogradă şi să aleagă un Guvernator de Valea Prahovei şi să vadă unde se pot găsi locuri de muncă pentru persoanele defavorizate social, aici, acasă la noi”.
În DEX-ul din 1998, printre alte explicaţii, în dreptul cuvântului „ţigan” apare menţiunea: „epitet pentru persoane cu apucături rele”.
E dificil cu o astfel de mentalitate să poţi realiza cu adevărat o integrare socială a persoanelor de etnie romă. Primul pas de integrare socială este, cu siguranţă, educaţia. Cum acesta este un capitol deficitar nu doar pentru etnia romă, ci pentru toţi românii, procesul de integrare socială a romilor va fi unul de durată. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co