Invatamant

Manuale noi doar pentru boboci

Bobocii de clasa întâi sunt şi anul aceasta singurii care vor avea pe bănci manuale şcolare noi.

Acest lucru se întâmplă pentru că Ministerul Educaţiei a alocat judeţului Prahova doar puţin peste 500 de mii de lei pentru achiziţionare. „Până în prezent, la depozitul de carte şcolară, manualele au ajuns în proporţie de 90%. Timp este suficient să ajungă şi restul, mai ales că termenul stipulat în contract este 2 septembrie, cu zece zile înainte de începerea noului an şcolar”, a declarat inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Gheorghe Borovină. „La ora actuală, toate editurile din ţară cu care avem contract s-au încadrat rezonabil în calendarul stabilit conform licitaţiilor. Mai este de adus un procent de 5%. Distribuirea lor a început deja, însă se va realiza cu precădere din 1 septembrie”, a declarat şeful depozitului de carte şcolară, Ilie Grosea.
Pe băncile elevilor vor ajunge aproximativ 140 de mii de cărţi noi. Cei mai prevăzători directori de şcoală au venit deja la depozit pentru a ridica manualele. “Sunt director în Şcoala Generală Păcureţi. Am venit mai devreme pentru a evita aglomeraţia şi pentru că vreau ca până pe 1 septembrie şcoala mea să fie pregătită să-şi primească elevii din toate punctele de vedere”, a  declarat Călin Condrea.

Condiţii precare
Şi dacă problema manualelor este cât de cât rezolvată, nu acelaşi lucru se poate spune despre depozitul unde sunt păstrate acestea. Orice intemperie pune în pericol interiorul, care la ora actuală se află într-o stare deplorabilă. Nu s-au mai făcut  lucrări de renovare de cel puţin 20 de ani. Cei doi angajaţi de aici, sunt singurii care au mai făcut unele mici reparaţii, însă şi acestea doar din banii proprii. Colac peste pupăză, depozitul nu are nici pază, aşa că locul cade foarte uşor pradă hoţilor. În căutare de fire vechi, aceştia au încercat chiar să fure firele de la lumina electrică. Depozitul are finanţare proprie, adică o cotă parte de aproximativ 10% din suma alocată anual de minister pentru achiziţionarea de manuale. Cum banii sunt şi mai puţini anul acesta, înseamnă reparaţii nu se vor face anul acesta.  Mariana BADEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co