Actualitate

Măceşe pentru nemţi

După ce 100 de tone de cătină din Prahova, au ajuns deja în Germania, 80 de tone de măceşe culese din pădurile judeţului nostru vor urma aceeaşi cale.

Şi asta pentru că nemţii sunt mari consumatori de sucuri şi ceaiuri din fructe de pădure. Aşa că, acum, campania de recoltare a măceşelor este în plină desfăşurare. Cantităţile adunate sunt cumpărate de la culegători, de către Direcţia Silvică Prahova, cu 1,2 lei pentru fiecare kilogram.
Oamenii spun că banii sunt puţini pentru o muncă aşa de grea. Într-o zi întreagă nu se culeg mai mult de zece kilograme.
“Ce să facem, preţul este foarte mic, dar nu avem încotro. Nu avem serviciu, trăim din alocaţiile copiilor. Este greu să aduni măceşe, pentru că trebuie să aibă o anumită dimensiune, să nu fie pătate sau ciupite şi să nu aibă codiţe”, spune unul dintre culegători.

Profit semnificativ
Măceşele sunt vândute la export, cu 500 de euro tona.
Profitul este clar. O tonă obţinută la preţul de 1.200 lei ajunge în Germania la peste 2.100 lei. Deja 40 de tone de măceşe au plecat şi o cantitate similară urmează să fie livrată până la 1 noiembrie. Din nefericire, pentru piaţa autohtonă, măceşele, un adevărat elixir de sănătate, nu prezintă interes.
“Toată recolta merge la export. Am trimis şi în Olanda, dar în general în Germania, care a ieşit din criză şi-şi permite. La noi, problema este alta. Nu avem, încă, cu ce procesa la parametrii doriţi în UE”,  ne-a declarat directorul Direcţiei Silvice Prahova, Cosmin Birjar. Direcţia Silvică Prahova a câştigat 130.000 de euro în acest an, doar din vânzarea la export a măceşelor şi a cătinei.  R. E.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co