Parc ecologic la Valea Călugărească
În curând, locuitorii din Valea Călugărească nu vor mai avea grija munţilor de pirită de la fostul combinat de îngrăşăminte chimice.
În maxim doi ani, în locul halelor şi a clădirilor dezafectate, aici va apărea un parc industrial ecologic construit de o firmă italiană.
Săptămâna trecută, una dintre cele mai mari clădiri de pe platforma fostului combinat a fost dinamitată.
Cele aproape 40 de kilograme de explozibil au culcat la pământ hala de 4.000 de metri pătraţi.
Specialiştii de la firma de detonări au muncit o zi întreagă pentru cablarea halei uriaşe la explozibil şi au luat măsuri speciale de siguranţă.
“Clădirea a fost folosită pentru fabricarea unui îngrășământ chimic, îngrășământ pe bază de fosfor, a fost construită în anii 1960-1962 și utilizată până în 1991, când a fost oprită producția de superfosfat în partea aceasta a combinatului”, a spus directorul executiv al societății italiene, Gabriel Bonea.
“Ne-a luat patru-cinci zile să facem găuri și acum s-au montat.
Nu se poate lucra de pe o zi pe alta cu dinamită, pentru că trebuie asigurată paza armată”, a explicat directorul economic al firmei, Marian Baboi.
Nimeni nu a circulat în zonă la o distanţă de câteva sute de metri. Procedura a reuşit, aşa că toată asistenţa a răsuflat uşurată.
“Orice lucrare cu explozibil e riscantă, presupune riscuri…
E riscant, trebuie respectate toate măsurile impuse de norme și legi, ca să limităm orice risc”, a declarat artificierul Gheorghe Bucșaru.
E mult de lucru
Alte 50 de clădiri de aici vor fi distruse prin dinamitare pe perioada unui an, urmând ca abia apoi zona să fie ecologizată.
Combinatul de la Valea Călugărească şi-a început activitatea în anul 1902 şi şi-a închis definitiv porţile în 1998, prin lichidare administrativă. Clădirile de aici au ajuns o ruină şi din cauza hoţilor de fier vechi.
În anul 2004, două persoane au murit şi alte două au fost grav rănite, după ce un turn s-a prăbuşit peste un grup de oameni veniţi în căutarea de obiecte metalice pe care să le vândă la centrele de colectare a fierului vechi. Raluca EPARU